Hortensia's zijn top-tuinheesters

04 juli 2007 14:25

ALMERE - De meeste hortensia's (wetenschappelijke naam Hydrangea) bloeien in de (na)zomer met grote schermen of tuilen bloemen. In de rand dragen die vaak opvallende, veel grotere steriele bloemen. Door hun enorm rijke bloei zijn het al zeer gewilde tuinheesters, maar er is veel meer variatie dan vaak wordt gedacht en is een prachtige toevoeging aan de Almeerse tuinen.


Hydrangea macrophylla is de bekendste soort. Deze wordt wel boerenhortensia genoemd, maar die naam is eigenlijk gereserveerd voor Hydrangea paniculata 'Grandiflora', een pluimhortensia die laat bloeit (aug-sept) en waarvan de bloemen van wit naar heel licht roze verkleuren.
De meeste bloeien vanaf juli (de laatste nog in september) en de bloemkleuren variëren van wit, rood, roze, paars en violet tot bijna zuiverblauw. Roze vormen kunnen naar blauw verkleuren in sterk ijzerhoudende, zure grond. Met speciale hortensiamest kunt u dit effect ook bereiken. Er zijn tientallen cultivars om uit te kiezen.

Verzorging

Hortensia's groeien graag in enigszins zure, humusrijke grond. Iets schaduw mag. Omdat hortensia's (met name H. macrophylla) bloeien aan de einden van de takken uit knoppen die al het jaar ervoor (na de bloei) zijn gevormd, is verjongingssnoei het beste om de struiken gezond en binnen de perken te houden. Knip ieder voorjaar de oude bloeiresten kort eronder af. Haal vervolgens twintig procent van de oudste takken weg (er komen nieuwe voor in de plaats) en in vijf jaar staat een volledig verjongde struik met allemaal nieuwe bloeitakken, terwijl de omvang van de struik niet toeneemt.