Huisartsen Zorggroep Almere voeren actie

05 oktober 2011 05:00

ALMERE – Een groot deel van de medewerkers van de huisartsenpraktijken van Zorggroep Almere voeren donderdag 6 oktober in de RAI in Amsterdam actie tegen de bezuinigingen in de huisartsenzorg. Anderen blijven in Almere, maar voeren daar ook actie. De huisartspraktijken sluiten hun deuren donderdag 6 oktober. De gezondheidscentra blijven echter wel gewoon geopend.


Met posters en flyers, op beeldschermen in de gezondheidscentra en via de media wordt aandacht gevraagd voor de gevolgen van de bezuinigingen op de Almeerse huisartsenzorg. Hoewel de huisartsen van Zorggroep Almere in loondienst zijn en de kortingen niet in hun eigen portemonnee voelen, moet de Zorggroep als organisatie zo’n 1,5 miljoen euro op de huisartsenzorg inleveren. Dit niet geringe bedrag moet op een of andere manier voor 1 januari 2012 gevonden worden.

Zorg dichtbij in gevaar

In Almere is de gezondheidszorg vanaf de beginjaren dicht bij huis georganiseerd geweest. Door middel van een netwerk van wijkgebonden gezondheidscentra wordt de eerstelijns gezondheidszorg nu al ruim dertig jaar op een laagdrempelige manier aangeboden. Daar zou als gevolg van de bezuinigingen wel eens verandering in kunnen komen. De actieleus van de Almeerse huisartspraktijken is dan ook ‘zorg dichtbij in gevaar’.
Patiënten kunnen op 6 oktober dus niet terecht voor een afspraak. Gemaakte afspraken zijn verzet naar een ander moment. Voor spoedgevallen en herhaalrecepten wordt een uitzondering gemaakt.
De medewerkers van de huisartspraktijken van de Zorggroep vragen begrip voor het ongemak op 6 oktober. Zij vechten die dag niet alleen voor zichzelf maar vooral voor het behoud van bereikbare huisartsenzorg in Almere.