Huizenkopers Stad blij met verlaging overdrachtsbelasting

27 juli 2011 05:00

STAD – De verlaging van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent zorgt voor een groeiend aantal afspraken van potentiële huizenkopers bij De Hypotheker in Almere Stad. “Begrijpelijk, want nu besparen mensen duizenden euro’s bij de aankoop van een huis”, zegt Johan Drost, franchisenemer van De Hypotheker Almere Stad.


Het kabinet besloot eerder deze maand de overdrachtsbelasting te verlagen van 6 naar 2 procent. De maatregel geldt met terugwerkende kracht vanaf 15 juni voor een jaar en moet de stagnerende woningmarkt uit het slop trekken.
“Als gevolg van de crisis hadden mensen met plannen om een huis te kopen weinig zin om echte stappen te zetten. Maar nu het financieel een ander verhaal is merken we dat het wel interessant wordt om dat te doen”, aldus Drost. “Sinds de bekendmaking is het aantal afsprakenverzoeken via internet aanzienlijk gestegen met zo’n 20 procent vergeleken met de weken daarvoor. Zowel starters als doorstromers zijn geïnteresseerd. Starters omdat juist zij grotere moeite hebben om de financiering voor een huis rond te krijgen. En doorstromers omdat het nu makkelijker wordt om hun huis te verkopen.”

Duizenden euro’s lager

Johan Drost rekent voor: “Stel: je koopt een huis van 250.000 euro. Met het huidige tarief van 2 procent overdrachtsbelasting bespaar je maar liefst 10.000 euro. Maar maak je dan ook nog gebruik van de verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie, dan kan dat bedrag alleen nog maar oplopen. En bij elkaar kan dat nou net het verschil maken tussen je droomhuis niet of juist wel kunnen kopen.”