Huizenkopers wijken steeds meer uit naar Flevoland

12 januari 2021 10:55

ALMERE – Als gevolg van de verzadigde woningmarkt in de grote steden dreigt de huizenmarkt nu óók in de omliggende gemeenten op te drogen. Doordat ook hier de huizenprijzen sterk stijgen, nemen huizenkopers steeds vaker hun toevlucht tot gebieden buiten de Randstad, zoals Flevoland.

Dat meldt hypotheekverstrekker De Hypotheker. Vorig jaar steeg het aantal hypotheekaanvragen het sterkst in de provincie Overijssel (+37 procent), gevolgd door Groningen (+35 procent). Flevoland komt op een derde plaats met een stijging van 32 procent. Volgens De Hypotheker is de kans groot dat ook in deze provincies de huizenprijzen als gevolg van dit 'waterbedeffect' zullen stijgen en het gemiddelde hypotheekbedrag verder omhoog zal stuwen.

Overspannen woningmarkt

Als gevolg van de sterk stijgende huizenprijzen en het schaarse woningaanbod is het steeds lastiger een woning te kopen in de grote en middelgrote steden. Daarom trekken steeds meer huizenkopers naar de provincies buiten de Randstad, omdat de huizenprijzen daar vaak lager zijn. Dit is terug te zien in de verschillen tussen het gemiddelde hypotheekbedrag van provincies in de Randstad en daarbuiten. De groeiende populariteit van deze provincies wordt waarschijnlijk versneld door de coronacrisis. Zo hebben veel woningbezitters behoefte aan meer buitenruimte, een groenere omgeving en meer vierkante meters nu zij langere tijd thuis werken. Ook is het woon-werkverkeer een minder grote belemmering om een huis in de regio te kopen, nu thuiswerken naar verwachting ook ná de crisis gemakkelijker zal worden.

Almere

Terwijl de huizenmarkt in provincies buiten de Randstad in de afgelopen jaren kromp of stabiel bleef, zijn in 2020 in deze regio's nu ook een flinke groei in het aantal hypotheekaanvragen zichtbaar. In Flevoland is de stijging dus 32 procent, de ontwikkeling in Almere past daarbij (+31 procent). Ook zijn er in deze provincie veel nieuwbouwprojecten in ontwikkeling, wat een extra verklaring kan zijn voor deze stijging.