'Iconische' woontoren Floriade gaat Flores heten

21 oktober 2020 10:15

HORTUS - De woontoren op het Floriadeterrein gaat 'Flores' heten. Dat maakten de Floriade BV, gemeente en de ontwikkelcombinatie Amvest – Dura Vermeer vandaag bekend. De toren is volgens de partijen 'iconisch' vanwege het gevelkunstwerk.

Het kunstwerk is ontworpen door MVRDV, Arttenders en kunstenares Alex Verhaest. De toren wordt al 'eyecatcher' gezien en zal tijdens de Floriade Expo diverse commerciële functies om daarna op duurzame wijze omgebouwd te worden tot een woontoren met 80 appartementen.

De Flores-toren, naar het ontwerp van Klunder Architecten, weerspiegelt de bomen-, planten- en bloemencollectie van de wereldtuinbouwtentoonstelling. In de compositie zijn 1.800 planten en bomen verwerkt, waarbij het beplantingsplan van het arboretum de basis vormt voor deze 'verticale samenvatting'. Daarbij geldt: hoe kleiner het beeld van de plant, hoe verder weg deze in het arboretum te vinden is.

Woontoren Flores

Flores ligt in het hart van het Floriade-terrein aan het centrale plein. De toren zal door de nationale en internationale deelnemers gebruikt worden tijdens de Expo en na 2022 onderdeel blijven van de groene stadswijk Hortus. Zo krijgt de topverdieping van de woontoren tijdens de Expo een restaurant en een uitkijkfunctie. In de commerciële ruimte op de begane grond komt daghoreca, retail, EHBO-punt en de appartementen worden ingezet voor logies en vergaderzalen voor (internationale) deelnemers aan Floriade.

Icoon

Het gevelkunstwerk maakt de woontoren volgens de betrokken partijen tot een icoon voor Almere.De duurzame en hoogwaardig afgewerkte woontoren wordt 43,5 meter hoog en bestaat na de Floriade Expo uit 80 huurappartementen (waarvan 60 in het middensegment) en een commerciële ruimte op de begane grond. Het Amvest Residential Core Fund wordt eigenaar van dit woongebouw.

Uitleg over de gevel is op deze website te vinden.