Iedereen kan deel uitmaken van kunstproject 'Be a Part of It'

04 mei 2021 09:50

ALMERE – Frans Stor nodigt iedereen uit om deel uit te maken van zijn kunstproject 'Be a Part of It'. Maandag was de aftrap bij de stadsboerderij op de Kemphaan. Daar heeft de Almeerse kunstenaar een stellage opgebouwd met twaalf levensgrote geschilderde panelen. "Het is een art performance, een kunstervaring, die uiteindelijk resulteert in een gedrukte bundel met gedeelde herinneringen", vertelt hij. 'Be a Part of It' is tot en met woensdag 5 mei te zien bij de stadsboederij en vanaf woensdag 12 mei twee weken lang bij Kunst is Leuk aan de Schutterstraat in Almere Centrum.

"Mensen geven betekenis aan al de dingen om ons heen, we kunnen niet anders", vertelt Frans Stor. "Door wat we met ze meemaken, bouwen we er onze eigen herinneringen mee op. Maar deze zorgen ook weer voor verbinding, want vrijwel al onze herinneringen delen we met anderen. Over dit typisch menselijke aspect gaat mijn werk Be a Part of It."

Kunstmakers te gast

De kunstenaar heeft een jaar lang gewerkt aan twaalf levensgrote portretten. De kleurrijke kunstwerken vormen een bont geheel. Een groot contrast met de zwart-witte achterzijden van de panelen. "Mensen geven elk hun eigen betekenis aan wat ze zien op deze panelen, ieder heeft er zijn eigen associaties bij", vertelt Frans. Hij heeft andere kunstenaars uitgenodigd om deel uit te maken van zijn project. Zo zijn op de Kemphaan enkele bandjes, een tango-danspaar en een dichteres te gast. Zo nam de punkband Detergent maandag een videoclip op bij de kunststellage. Zelf komt Frans ook in actie. Drie dagen lang werkt hij op de Kemphaan aan een groot doek van 2 bij 5 meter.

Ervaringen gebundeld

De twaalf kunstportretten gaan nogal wat meemaken gedurende het project. Zo maken ze een tour langs diverse iconische plekken in Flevoland, waaronder bijvoorbeeld het landschapskunstwerk de Groene Kathedraal. "De porgtretten zullen getuige zijn van dansvoorstellingen, muziek, voordracht van gedichten en zij krijgen bezoek van toeschouwers die over hen in gesprek gaan. Al die ervaringen van de portretten ga ik verzamelen in een bundel van twaalf katernen."

Onderdeel bezitten

Iedereen kan onderdeel worden van het project en zelfs een eigen onderdeel van het project bezitten. "Mensen kunnen hun eigen opmerkingen en vooral beelden plaatsen en deze zullen worden opgenomen in de bundel. Toeschouwers bouwen zo mee aan de geschiedenis, de herinnering van het kunstwerk, en zijn hier zelf ook een onderdeel van", aldus de kunstenaars. Aan het einde van de tour worden de twaalf portretten in kleine stukjes gezaagd. Deze worden toegevoegd aan de bundel, met ophangsysteem. "Zo hebben mensen straks een object met herinneringen, waar zij zelf hun eigen ervaringen weer aan gaan toevoegen. In de wetenschap dat anderen ook een deel van het werk bezitten. Gedeelde herinneringen."

Eind november is de feestelijke presentatie van de bundel. Kijk voor meer informatie op www.be-a-part-of-it.nu. Volg het project ook op Instagram.