Illegaal zomerdorpje naast PoortDok

24 juni 2009 07:00

ALMEERDERSTRAND - Het kan in Almere. Die city-slogan suggereert een zekere wetteloosheid, anarchie. En precies daarom is Sausolito sinds vrijdagmiddag een feit: een nieuw, illegaal zomerdorp aan het Almeerderstrand, naast PoortDok.


"Dat wat ergens anders niet kan, kan kennelijk hier wel. Da's een mooi uitgangspunt", vinden de nieuwste bewoners van Almere aan het Almeerderstrand. In een pamflet laten ze weten dat Sausolito "een lief, tegenwettelijk nederzettinkje" is, "dat nu eens niet bestaat uit bakstenen, stedenbouwkundige onderleggers en verrassende rooilijnen, maar uit pure menselijke, positieve energie op een fundament van niet klein te krijgen goedgemutstheid." Het hele dorp bestaat uit zes zomerhuisjes - en kostte minder dan 2.000 euro en is (als het moet) binnen 24 uur in zijn geheel te verplaatsen naar elders. Er zijn geen hypotheken, vergunningen, subsidies of sponsorgelden aan te pas gekomen.
"Almere kan niet zonder dit soort initiatieven, zonder creatieve pioniers met kleurrijke, lekker tegendraadse ideeën. Vooral niet als de stad af wil komen van zijn wat grauwe, middle-of-the-road imago", laten zij in hun pamflet weten. "We rekenen op de support en de creativiteit van de stad en zijn bestuurders om nóg meer mogelijk te maken, in ons kleine dorp." En, "er is 'slechts' gebruik gemaakt van de ideeën, de vriendschappelijke samenwerking en inspiratie van de bewoners en ontwerpers zelf. En van een mooi stukje strand naast een handig café (PoortDok, red.) , waar we goed zullen zorgen voor mens en natuur". Met hun "Sausalito-Almere" willen zij dit onderstrepen: een spontane broedplaats voor nieuwe debatten, concepten, samenwerkingsvormen en visies, het kan in Almere. De Dienst Handhaving Milieu heeft afgelopen week weekend gezegd: "Dit mag niet, dit kan niet. Maandag 22 juni om 14.00 uur moet 't weg!" Bij het ter perse gaan van deze krant, was nog niet bekend of het zomerdorpje moest opbreken.