Informatieavonden over spooruitbreiding

29 juli 2009 06:00

ALMERE - Dit najaar organiseert ProRail drie informatieavonden rond de spooruitbreiding in Almere. Rond de jaarwisseling krijgen omwonenden en geïnteresseerden gelegenheid om in te spreken.


De spooruitbreidingen zijn nodig om de bereikbaarheid in de regio te garanderen. Vanaf 2012 zal het aantal treinen toenemen van acht naar twaalf per uur in elke richting en gaan er op de Flevolijn goederentreinen rijden. Dat kan alleen als het spoor wordt uitgebreid en aangepast.
Om de toename van het aantal treinen op de Flevolijn te kunnen opvangen, zal als eerste stap het spoor tussen Almere Muziekwijk en Almere Centrum en tussen Almere Buiten en Almere Oostvaarders worden verdubbeld van twee naar vier sporen. Of er op andere plaatsen in Almere binnenkort een verdubbeling van het spoor nodig is, is op dit moment nog in onderzoek. Dat gold al voor het gedeelte Almere Centrum-Almere Buiten. ProRail heeft onlangs ook opdracht gekregen om spoorverdubbeling voor het traject Almere Poort-Almere Muziekwijk te onderzoeken. Of deze extra spooruitbreidingen er komen wordt dit najaar besloten.

Keersporen

Naast de spoorverdubbeling zal er de komende jaren gewerkt worden aan de aanleg van keersporen zowel aan de oostzijde van Almere Centrum als van station Almere Oostvaarders. De intercity's die tot Almere Centrum en Almere Oostvaarders rijden, kunnen hierdoor keren. Om langere treinen in te kunnen zetten zal ProRail de perrons op station Almere Centrum verlengen. Bij de toekomstige halte Almere Poort, die de komende jaren zal verrijzen, komen inhaalsporen. Hier kan de intercity straks de stoptrein inhalen en kunnen reistijden worden verkort.
De aanleg van de nieuwe sporen start in 2011. Vanaf 2013 gaan er al extra treinen rijden, om in de groeiende behoefte te voorzien. De uitbreiding van het spoor tussen Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad is naar verwachting in 2016 afgerond.