Ingetogen gebedsoproep Moskee Abou Bakr Assadik

01 mei 2020 00:00

Door Robert Mienstra

ALMERE – De Azan, de gebedsoproep van de Moskee Abou Bakr Assadik aan de Clemenceaustraat, klonk stipt om 14.00 uur uit een luidsprekertje aan de moskee. Zo'n twintig moslims hadden zich bij het gebedshuis verzameld om te luisteren.

De oproep klonk uit een klein luidsprekertje aan de voorgevel van de moskee. Het geluid klonk ingetogen en reikte niet verder dan het pleintje voor de moskee. Enkele aanwezigen hadden verwacht dat de oproep tot ver over de wijken te horen zou zijn, maar dat was in Muziekwijk zeker niet het geval. Bij de oproep waren twee raadsleden aanwezig: Hassan Buyatui van Nida en Riekje van Belle van het CDA.

"Wij willen zeker geen onrust veroorzaken met de oproep", zegt een woordvoerder van de moskee. "Wij blijven ruim binnen de geluidsnormen. Voor ons is deze oproep belangrijk omdat we daardoor weer denken aan ons gebed."

De voorzitter van de moskee ging na afloop met belangstellenden in gesprek om uit te leggen waarom de oproep voor moslims van belang is en bedankte de aanwezigen.

De groep belangstellenden hield de 1,5 meter afstand die vereist is in deze crisistijd.

Debat

Gisterenavond werd nog een zinderend debat in de gemeenteraad gevoerd over de aangekondigde versterkte oproep bij een aantal moskeeën in Almere. Moties om die oproepen af te wijzen of te verhinderen werden afgewezen. De gemeente beloofde de oproepen te monitoren.

Belangstellenden luisterden naar de gebedsoproep bij de moskee. (Foto: Almere DEZE WEEK)