Inspirerende avond over jeugd in Haven

11 februari 2009 08:00

HAVEN CENTRUM - Organisatie Havenbreed hield woensdagavond 4 februari in Corrosia de eerste bijeenkomst van het jaar met als onderwerp 'de jeugd in Almere Haven'. Het was een geslaagde avond die voor alle partijen leerzaam en inspirerend was.


Speciale gasten waren Annemieke Haks, coördinator van jongerencentrum Trapnotov, Reinier Gemerts, ambulant jongerenwerker in Haven en Maud Moes en Jill Soedarso, twee leerlingen van De Meergronden. Zij openden de avond met een presentatie van 'International Award For Young People'. Dit is een project waarin jonge mensen vanaf 14 jaar zich ontwikkelen op verschillende gebieden. Maud en Jill zijn maatschappelijk betrokken, net als ruim veertig andere leerlingen van De Meergronden. Maud ontwikkelt zich door iedere week actief te zijn met senioren, Jill geeft schaatsles.

Gezellig Trapnotov

De jongerenwerkers schetsten vol vuur de situatie rond jongeren in Almere Haven en de problemen die zij tegenkomen. Veel aandacht werd besteed aan het verschil tussen het oude jongerencentrum in Haven en het vernieuwde Trapnotov. Was dit vroeger een donker 'hol' waar men dronk, blowde, nu is er een frisse gezellige ruimte waar iedere jongere welkom is en zich thuis kan voelen. Veel activiteiten worden er georganiseerd op verzoek van de jongeren zelf en ook met medewerking van de jongeren. Veel aandacht wordt er ook hier gegeven aan het zich ontwikkelen van de jongeren en biedt men hulp bij het zoeken naar de eigen identiteit.
Verschil in werkwijze

Er werd uitgebreid gediscussieerd over hoe jongeren en ouderen tot elkaar kunnen komen. Het publiek constateerde dat er een groot verschil is in werkwijze van de verschillende stadsdelen maar ook tussen de verschillende jongerenwerkers. Vreemd vond men ook dat hier geen echt beleid op geschreven is en het in een wijk goed of minder goed gaat al naar gelang de gedrevenheid van de jongerenwerker(s).