Internationale hulp voor dagactiviteitencentra Kwintes

28 april 2010 07:00

STRIPHELDENBUURT - De DAC's (dagactiviteitencentra) hebben internationale versterking gekregen van drie jongeren die via het uitwisselingsprogramma EVS naar Nederland zijn gekomen. Alexandra Hoffmann (19) uit Duitsland, Hristijan Jordanoski (25) uit Macedonië en Gorka Fraga (24) uit Spanje vertellen in DAC Het Clubhuis, aan de Pieter Kuhnweg 24, over hun ervaringen tot nu toe.


"Ik geef gitaarlessen aan bezoekers van het DAC en leer ze Spaanse", zegt de Spaanse Gorka. "Dat is leuk, want zo kan ik gitaar spelen, mijn passie, en de bezoekers van het DAC helpen." Hristijan studeert rechten in Macedonië, maar wilde graag verder met grafisch ontwerpen. Bij DAC Jan Steen leert hij de bezoekers de basis van het ontwerpen. "Dit is voor mij kans om werkervaring op te doen, want dat is zelfs vrijwillig heel moeilijk in Macedonië." De Duitse Alexandra heeft in Duitsland net haar gymnasium afgerond. "Ik wilde naar het buitenland en het werk voor Kwintes leek me leuk om te doen." Alle drie verrichten ze hand- en spandiensten op de DAC's, hebben goed contact met de bezoekers. Gorka: "Wij hebben de tijd voor ze, waardoor we ze leren kennen. En zij ons óók." Hristijan denkt dat het goed is dat er begeleiding is uit het buitenland. "Ik denk dat de cliënten losser worden, meer relaxed zijn bij ons omdat wij buitenlanders zijn. De communicatie gaat ontspannen, wij hebben een meer 'zuidelijke' mentaliteit en dat spreekt de bezoekers aan."

Almere

Gorka, Hristijan en Alexandra kijken bedenkelijk bij de vraag of Almere een leuke stad is om te wonen. "Not so much of a party ambiance", zegt Gorka, er zijn niet veel mogelijkheden om uit te gaan. Wat ze in hun thuisland wel hebben. Maar toch: "er is veel natuur in Almere", zegt Gorka. Hristijan: "er is overal water en mooie architectuur". Ze willen nog wel even blijven.
IN KADER
Vrijwilliger in Europa

Met EVS (European Voluntary Service) kunnen jongeren tussen de 18 en de 30 jaar bijna kosteloos tussen twee en twaalf maanden naar het (Europese) buitenland om als vrijwilliger mee te werken in een lokaal project. Alexandra werkt in DAC Kardoes, Hristijan in DAC Jan Steen en Gorka in DAC Het Clubhuis. Alle centra van Kwintes zijn bedoeld voor mensen met een psychosociale of psychiatrische achtergrond, die zichzelf daar kunnen ontplooien. Kijk voor meer info over de DAC's en de activiteiten op www.dacalmere.nl.