Intiem Bevrijdingsfestival vanuit grote zaal Kunstlinie

05 mei 2021 18:25

Door Petra Onderwater

ALMERE – Het Bevrijdingsfestival Flevoland vond vandaag in een intieme setting plaats vanuit de grote zaal in Kunstlinie. Zonder publiek, maar de hele dag online en op radio en televisie bij Omroep Flevoland te volgen. "We hopen volgend jaar het festival weer met publiek op de Esplanade te kunnen organiseren, maar voor nu hebben we binnen de mogelijkheden die er zijn toch iets moois kunnen neerzetten", aldus festivalcoördinator Barry Bouquet. Vanavond om 20.30 uur is een samenvatting van de dag te zien.

Trijntje Oosterhuis zou het festival in Almere openen, maar de zangeres zit in quarantaine nadat zij in contact is geweest met iemand die corona heeft. Nu was het Henk Hofstede (zanger van de Nits) die het programma aftrapte.

Songs for Freedom

De Almeerse zangeressen Gitta de Ridder en Mariëlle Flens, winnaars van de provinciale zangwedstrijd Songs For Freedom, mochten vervolgens hun nummer 'Alles Mag' ten gehore brengen. "Toen ik van deze wedstrijd hoorde heb ik dit nummer op het randje van de deadline geschreven", vertelt Gitta. "Het gaat over de vrijheid die wij hebben en verwijst naar de oorlog, maar zeker ook naar deze coronatijd waarin vrijheid soms zo ver weg lijkt te zijn. We zij heel blij dat we dit hier hebben mogen zingen en we hopen dat de mensen er ook een beetje blij van worden."

Vrijheidsvuur

Aan het begin van de middag arriveerde het Vrijheidsvuur in Almere. Commissaris van de Koning Leen Verbeek en burgemeester Franc Weerwind trotseerden de harde wind om buiten de fakkel te ontsteken, wat met moeite lukte. "Maar met mijn achternaam klaag je niet over het weer", grapte burgemeester Weerwind. Hij erkende dat het begrip vrijheid in deze huidige situatie een andere lading heeft gekregen. "De mens is een sociaal wezen en met de Covid19 crisis voel je je toch min of meer beknot in je vrijheid." Leen Verbeek benadrukte dat vrijheid een collectief bezit is. "En dus geen individueel bezit. We moeten samen verantwoordelijkheid nemen. Als mensen hun vrijheid claimen ten koste van de veiligheid en vrijheid van anderen, heb ik daar moeite mee", sprak Verbeek.

Gedurende dag waren er in Kunstlinie nog live optredens van Hans de Booij, Lisa Lois, Kenny B en The Voice-winnaar Dani. Het programma werd aangevuld met optredens van de "Ambassadeurs van de Vrijheid" Davina Michelle, Jonna Fraser en Tino Martin via een livestreamverbinding. Tv-koks Sharon De Miranda en Nadia Zerouali maakten ter plekke een smakelijke 'Vrijheidssoep'.

Op dit moment is het Schemerlamp Festival in volle gang en om 20.00 uur is er een Vrijheidscollege door Haroon Ali. Vanavond volgt om 20.30 uur nog een samenvatting van de dag op Omroep Flevoland en www.bevrijdingsfestivalflevoland.nl.