Invalidenkarretje te water aanleiding voor actie

10 september 2008 07:00

ALMERE - Een filmpje op internet laat jongeren zien die een invalidenkarretje in het water gooien nabij het Filmwijkstrand. Dat is sinds vorige week aanleiding geweest voor actie van de Almeerse jongerensite Almere4You. Een inwoner uit Filmwijk filmde het voorval onlangs vanuit zijn flat en zette het op de website YouTube, een site waarop bezoekers zelf filmpjes kunnen plaatsen en bekijken.


Hetzelfde filmpje zorgde vorige week voor een levendige discussie op het forum van de jongerensite Almere4You.nl. Van de jongeren die reageerden op de site kwam zoveel bijval voor de eigenaar van de invalidenwagen, dat Almere4You besloot er een actie van te maken. Iedereen die denkt de jongeren te herkennen, kon namen mailen naar de beheerder van Almere4You en degene die kan vertellen wie verantwoordelijk is voor de vernieling, krijgt een levenslange V.I.P.-status bij de jongerenwebsite. De eigenaar kreeg veel bijval via de site, zoals "Wel triest hoor, andere mensen hun wagentje slopen. Als hun eigen spullen gesloopt worden zullen ze toch ook niet lachen. Wat een hondendrollen zijn die gasten", schrijft skate-dreams.
"In eerste instantie was er niet zoveel aandacht voor, totdat we zondag 1 september de topic startten op het forum van Almere4You", vertelt beheerder Thom Bleeker. "Heel veel jongeren vonden het erg voor de eigenaar van de Canta (het vervoermiddel, red.). Dat die jongens zonder enige aanleiding een invalide zijn of haar vervoermiddel ontnemen. Met deze actie willen we dat jongeren ons een mailtje sturen als ze weten wie de jongens op het filmpje zijn. Wij moedigen ze dan wel aan zelf aangifte te doen bij de politie en begeleiden ze daarin. Willen ze bijvoorbeeld anoniem aangifte doen, dan verwijzen we ze door naar Meld Misdaad Anoniem." Almere4You heeft tot nog toe ruim dertig tips op het filmpje binnengekregen.

Strafbare gedragingen

De politie is enige tijd intensief op zoek gegaan naar de eigenaar van de vernielde scootmobiel. Inmiddels heeft de eigenaar zich gemeld bij de politie.
"Als politie zijnde kunnen wij niet tegenhouden dat mensen dit soort strafbare gedragingen filmen en op internet zetten", aldus Jacqueline van Houten, persvoorlichter politie Flevoland. "Maar wij zijn heel blij dat er burgers zijn die ons willen helpen met het onderzoek. Wij roepen iedereen wel op zorgvuldig te zijn met het plaatsen van dit soort filmpjes, want het kan het politieonderzoek niet alleen helpen maar ook verstoren of schaden."
De getuige die de filmopnames heeft gemaakt, heeft de politie later via internet op de hoogte gesteld van de vernielingen. Van Houten: "De beelden stonden al op internet zonder dat we wisten wie de eigenaar ervan was, die meldde zich pas later. Om snel ter plaatse te kunnen zijn, is het voor oplettende burgers die strafbare gedragingen constateren beter om 0900-8844 of in dit geval 112 te bellen. Op die manier kan er vanuit de meldkamer direct een beschikbare politieauto ter plaatse gestuurd worden."
GeenStijl zette het filmpje overigens ook op hun site en Omroep Flevoland toonde delen ervan op tv.