Jerzy Soetekouw directeur VMCA: 'Keuze was snel gemaakt'

01 december 2020 11:00

Door Robert Mienstra

ALMERE – Oud-wethouder Jerzy Soetekouw is directeur geworden van de Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere (VMCA). Na zijn wethouderschap, dat vorig jaar eindigde, trad Soetekouw in dienst bij Lysias Advies, maar al snel kwam de VMCA op zijn pad. "De keuze voor deze organisatie was snel gemaakt", zegt Soetekouw, "ik kan nu werken voor de stad die ik liefheb."

Bij de VMCA zijn ruim 4000 mantelzorgers en 700 vrijwilligers actief. Daarbij zijn 1 op de 3 Almeerders actief als vrijwilliger en 1 op de 5 als mantelzorger. "De echte kracht van de samenleving zit niet in het economisch kapitaal", zegt Soetekouw, "maar in hoe we met elkaar omgaan en wat er tussen de mensen plaats vindt, hoe we naar elkaar omkijken. Vrijwilligerswerk in Almere vertegenwoordigt in Almere 1 miljard aan economische waarde. En dan gaat het nog uitsluitend om de inzet die bij de VMCA bekend is. Er is meer. Denk alleen maar aan de vrijwilligers die de sportverenigingen draaiende houden, die belmaatjes zijn, computerhulp geven of die mensen helpen met de belasting. Bovendien is vrijwilligerswerk voor veel mensen weer een opstapje naar werk. En zeker in deze tijd kunnen we verenigingen adviseren hoe ze met de vrijwilligers moeten omgaan nu alles stilligt. Die vrijwilligers vallen nu in een gat. Hoe houden we ze bij de club? Die vraag is nu een belangrijk onderwerp."

Burennetwerk

Alle Almeerders zijn de doelgroep van de VMCA. Daar horen zeker de mantelzorgers bij. "Verder is ons burennetwerk in de coronatijd explosief gegroeid. Mensen kunnen daarin hulp vragen bij van alles", vertelt Soetekouw. "Dat kan gaan van klusjes in de tuin tot boodschappen doen. Bij de VMCA hebben we goed in beeld welke hulp de vrijwilligers kunnen leveren, maar ook de vraag kennen we goed. En dan gaat het om hulpvragen van mensen die de hulp in hun eigen netwerk niet hebben."

Bedrijven en mantelzorgers

De VMCA ontwikkelt zich door als expertisecentrum. "We zijn er ook voor andere stichtingen en instellingen in de stad", zegt Soetekouw. "Zij kunnen bij ons terecht over hun vrijwilligersbeleid, we helpen bij het opzetten van stichtingen."

Voor werkgevers is het vaak ingewikkeld hoe ze kunnen omgaan met mantelzorgers binnen hun bedrijf. "Met name in het mkb is er vaak geen apart beleid. Als bedrijven daar vragen over hebben, kunnen ze bij ons aankloppen voor ondersteuning en begeleiding. Met name bij het mkb komt uitval en ziekte van werknemers die mantelzorg doen te vaak voor. De VMCA kan met de bedrijven uitzoeken hoe mantelzorgers aan het werk kunnen blijven en we geven onder meer trainingen aan mantelzorgers hoe zij hun mantelzorg en werk in balans kunnen brengen."

Meer informatie en contact met de VMCA via www.vmca.nl/