Jeugdige bemiddelaars gezocht "Jongerenbemiddeling werkt"

07 oktober 2009 07:00

ALMERE - "Huh? Jongerenbemiddeling? Wat is dat?", is een reactie die projectleider Minke van 't Hoff vaak krijgt als ze vertelt over haar werk bij De Schoor. "Veel inwoners van Almere kennen het inderdaad niet. Dat is jammer want juist bemiddeling door jongeren in conflictsituaties waarbij andere jongeren betrokken zijn, werkt ontzettend goed." Bovendien zoekt Minke nog nieuwe jongeren die zich als vrijwilliger willen aanmelden.


Jongerenbemiddeling Almere (voorheen JOLO) is de naam van een groep goed getrainde jongeren, die als bemiddelaars bij conflicten en ruzies met andere jongeren optreden. "We helpen jonge en oudere bewoners uit Almere die bij ons een verzoek indienen voor het bemiddelen in een conflict", legt Minke uit. "Denk daarbij aan een ruzie tussen jongeren onderling, of tussen oudere inwoners en (hang)jongeren, waardoor die ouderen bijvoorbeeld een plek mijden, uit angst voor die hangjongeren." Jongerenbemiddeling Almere voorkomt daardoor escalatie. "Afgelopen jaar hebben jongeren met veel succes bijgedragen in het oplossen van conflicten. De jongeren die problemen veroorzaken voelen zich, doordat zij door leeftijdsgenoten worden gehoord, gewaardeerd en staan open voor een gesprek. Zonder hun bemiddeling zou het niet eens tot een openhartig gesprek kunnen komen."

Ook goed voor CV

Minke zoekt nieuwe vrijwilligers in de leeftijd van 12 tot ongeveer 23 jaar. "Bemiddelaars moeten uiteraard gemotiveerd zijn om te bemiddelen. En goed kunnen luisteren." Wat ook belangrijk is, is dat de vrijwilligers hun afspraken nakomen. Ervaring in bemiddeling is overigens niet vereist. Minke: "Ze krijgen een goede training op twee dagen in de herfstvakantie: maandag 19 en dinsdag 20 oktober. Dus als ze zich aanmelden, doen ze er verstandig aan deze data vrij te houden in hun agenda."
Behalve dat de jongeren een gratis training krijgen waar ze ook in hun gewone leven veel aan hebben, is het wellicht interessant voor hun CV. "Sommige vrijwilligers vertelden dat ze het prettig vonden om wat terug te doen voor een ander, anderen zeiden dat het goed was voor hun zelfvertrouwen. Zo snijdt het mes aan twee kanten."
Aanmelden kan bij Minke van 't Hoff: vanthoff@deschoor.nl.