Jeugdland minder vaak open, bezuinigingen op welzijn worden voelbaar

06 augustus 2020 10:00

ALMERE – Almeerse kinderen, ouders en vrijwilligers van Jeugdland zijn de petitie 'Niet minder buitenspelen op Jeugdland' gestart. Zij hebben van De Schoor te horen gekregen dat de Jeugdlanden als gevolg van bezuinigingen nog maar twee dagen per week open kunnen. "De gemeentelijke bezuinigingen op het welzijnsbudget in Almere worden nu helaas voelbaar", reageert Gerard Boekhoff, directeur-bestuurder van welzijnsstichting De Schoor.

Boekhoff liet in het najaar van 2019 de gemeenteraad al weten de aangekondigde bezuinigingen voor 2020 onbegrijpelijk en onverstandig te vinden. "Het werk dat wij doen voor diverse doelgroepen - waaronder kinderen, jongeren en ouderen - heeft vaak een signalerende en preventieve werking. De waarde daarvan is soms moeilijk aan te tonen, maar die wordt merkbaar wanneer er noodgedwongen bezuinigd moet worden. Wij kunnen er samen in de wijken voor zorgen dat grotere problemen in onze groeiende stad worden voorkomen."

Bezuinigen

Boekhoff benadrukt dat De Schoor heeft geprobeerd zo min mogelijk op de activiteiten zelf te bezuinigen. "Maar we ontkomen er niet aan. Zo moeten de Jeugdlanden nu draaien met één kinderwerker minder en dat betekent dat het werk moet worden verdeeld onder de andere kinderwerkers. Vandaar dat de Jeugdlanden gemiddeld een dag per week minder open zijn. Gelukkig hebben we in elk geval geen Jeugdlanden hoeven sluiten. Maar ook op andere activiteiten, onder andere de buurtontmoetingsplekken en activiteiten voor vrouwen, hebben we moeten bezuinigen."

Buitenspelen

Jeugdland is een kinderbouwspeelplaats waar kinderen van 4 tot en met 14 jaar kunnen spelen, skelteren en hutten bouwen. "Kinderen spelen bij ons nog echt buiten", aldus de initiatiefnemers van de petitie. "Ons inziens jaagt men nu, door de vermindering van het aantal openingsuren, de kinderen juist naar binnen. Dat is niet goed voor hun ontwikkeling en resulteert erin dat zij weer achter het schermpje duiken of overlast in de buurt gaan veroorzaken."

Verder betekent de beperkte openstelling volgens de vrijwilligers dat Jeugdland een minder maatschappelijke rol kan gaan spelen door minder samen te werken met bureau Halt, Raad van de Kinderbescherming en de wijkagenten. "Wij willen dat de kinderen van Almere weer vier dagen kunnen spelen, vrienden kunnen maken en activiteiten kunnen ondernemen."

Dubbel gevoel

Boekhoff zegt een dubbel gevoel te hebben bij de Jeugdland-petitie. "Het is heel fijn dat mensen ons werk zo belangrijk vinden. Maar dat zo'n actie blijkbaar nodig is, is natuurlijk niet leuk. Het is in elk geval voor ons een steuntje in de rug en een duidelijk signaal richting de gemeente. De hele discussie gaat namelijk dit najaar hoogstwaarschijnlijk weer spelen, want de gemeente heeft nog meer bezuinigingen op welzijn aangekondigd voor de komende jaren."

De petitie is inmiddels 710 keer ondertekend.

De kinderbouwplaatsen in Almere kunnen minder vaak open vanwege bezuinigingen. (Archieffoto: aangeleverd)