Jonge Monumentendag Almere in Flevoziekenhuis

10 september 2008 07:00

ALMERE - De Jonge Monumentendag Almere op 13 september staat in het teken van de nieuwbouw van het Flevoziekenhuis. CASLa organiseert in samenwerking met het Flevoziekenhuis, lezingen over en rondleidingen door de nieuwbouw.


Afdelingen die nog niet in gebruik zijn en waar de bezoeker normaliter geen toegang krijgt, openen onder begeleiding van deskundige gidsen hun deuren. Het programma start om 11.00 uur in het Flevoziekenhuis. Het oppervlak van het ziekenhuis wordt met de uitbreiding verdrievoudigd. Hierdoor kunnen bestaande zorgvoorzieningen worden uitgebreid en nieuwe worden toegevoegd. De nieuwbouw is als een ring om het bestaande gebouw heen gelegd. Het ziekenhuis, oorspronkelijk een klein polderziekenhuis in een open landschap, krijgt nu stedelijke allure. Door zijn vormgeving wordt het Flevoziekenhuis een hecht onderdeel van het nieuwe stadshart.

Eerste en tweede fase

De rondleiding gaat over de eerste en tweede fase van de nieuwbouw. Fase 1, met de poliklinieken, verpleegafdelingen en de centrale hal is begin 2008 in gebruik genomen. De oplevering van fase 2, met daarin onder meer de operatiekamers, intensive care, spoedeisende hulp , kraamsuites en het dialysecentrum, start dit najaar.
'Oud' en nieuw

Voorafgaand aan de rondleidingen vinden twee lezingen plaats. In de eerste lezing geeft de bouwmanager van het ziekenhuis een inleiding over het bouwproces. De lezing van Wiegerinck Architecten uit Arnhem gaat in op de ontwerpopgave en de oplossingen die het bureau heeft aangedragen om zowel 'oud' als nieuw met elkaar te integreren, én om van het Flevoziekenhuis een gasthuis in de meest letterlijke zin van het woord te maken.