Jorritsma sluit terecht woning met hennepkwekerij

09 maart 2011 06:00

ALMERE - Burgemeester Jorritsma sloot vorig jaar op basis van de Opiumwet een woning waar een hennepkwekerij was aangetroffen. Destijds oordeelde de voorzieningenrechter dat dit besluit op goede gronden genomen was.


Onlangs oordeelde de rechtbank hetzelfde. Het is de eerste keer in Nederland dat een rechtbank een uitspraak heeft gedaan over een door de burgemeester gesloten woning vanwege een hennepkwekerij. Burgemeester Jorritsma sloot de woning op basis van de Opiumwet artikel 13B, daarin staat dat woningen en andere panden gesloten mogen worden als sprake is van handel in drugs. Omdat het huis niet bewoond was en er een kwekerij van 324 planten werd aangetroffen, is terecht de conclusie getrokken dat de planten niet voor eigen gebruik waren. Daarnaast was de kans op herhaling groot, evenals het gevaar voor de omgeving. Volgens de rechtbank waren deze argumenten voldoende om tot sluiting over te gaan.
Het is een interessant besluit van de rechtbank, omdat er discussie bestond over de bruikbaarheid van de Opiumwet voor woningen waarin hennepteelt plaatsvindt. Deze uitspraak is een stap in de richting van meer duidelijkheid over de mogelijkheden die de wet biedt voor burgemeesters.