JOVD Flevoland: cameratoezicht is schijnveiligheid

25 januari 2012 06:00

ALMERE – De afdeling Flevoland van de Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) verzoekt de gemeenteraad van Almere om de gemeente 'zo snel mogelijk te laten stoppen met het filmen van onschuldige burgers'. Cameratoezicht in het stadscentrum levert enkel schijnveiligheid op, zegt de JOVD.


Volgens de JOVD worden burgers in het centrum ‘zonder rechtsgeldige grond of enig positief veiligheidseffect stelselmatig geobserveerd’. De JOVD zegt dat uit een gemeentelijke evaluatie is gebleken dat niet misdrijven, maar incidenten met betrekking tot onderhoud aan de openbare ruimte veel meldingen opleveren. En dat sinds het ophangen van camera's het aantal meldingen van zakkenrollerij, openlijke geweldpleging en overlast van zwervers, verwarde personen en jongeren zijn toegenomen. JOVD Flevoland vraag zich af of het nodig is om hiervoor toezichthouders live camerabeelden te laten bekijken.
Wat JOVD Flevoland betreft komt er zo snel mogelijk een punt achter het cameratoezicht in de Almeerse binnenstad. “Alleen het laaghangende fruit wordt geplukt: de toezichthouders zijn drukker bezig met het turven van foutparkeerders en losse stoeptegels dan het bewaken van de veiligheid in de stad”, aldus Jori Faber, voorzitter van JOVD Flevoland. “Zet gewoon agenten in, blauw op straat levert meer op dan mensen achter beeldschermen."

‘Politie is er blij mee’

De VVD Almere is het niet eens met de Almeerse jongerenafdeling. Fractievoorzitter Miranda Joziasse: “Wij verschillen daarin van mening met de JOVD. Wij denken namelijk dat cameratoezicht wél efficiënt is en blauw op straat moet en achter de camera’s. Mensen voelen zich niet aangetast in hun privacy als een agent op straat loopt, maar wel als er een agent naar een camera kijkt? Sterker nog, camerabewaking is efficiënt en de politie is er blij mee. Voor ons geldt én camerabewaking én blauw op straat.”