Just Run mag toch laag btw-tarief aanhouden

25 januari 2012 06:00

ALMERE - Hardloopvereniging Just Run heeft een lans gebroken voor sportverenigingen uit Nederland die opereren als eenmanszaak. Door een uitspraak van de Hoge Raad hoeft de verenging voortaan zes procent in plaats van negentien procent btw af te dragen aan de belastingdienst.


“In 2007 zijn we een rechtszaak begonnen tegen de belastingdienst omdat we een onrechtvaardig gevoel hadden”, vertelt Just Run-voorzitter Ton van de Kamp. “De rechtbank van Arnhem oordeelde dat we het hoge btw-tarief van negentien procent moesten betalen omdat we op de openbare weg trainen. Maar als we dezelfde training op een afgehuurd terrein zouden geven, was de btw zes procent.”
De Hoge Raad oordeelde op 2 december 2011 echter anders, omdat Just Run ook beschikt over een clubhuis waar activiteiten plaatsvinden. Van de Kamp: “Onze vereniging telt driehonderd leden en onze accommodatie is een wezenlijk onderdeel van onze sport, in dit geval hardlopen. In onze accommodatie houden we clinics, lezingen, vergaderingen en andere bijeenkomsten. Zonder de accommodatie is er geen club. In het wetboek staat dan beschreven dat je als sportvereniging het lage btw-tarief van zes procent mag hanteren. Doordat de Hoge Raad inzag dat onze accommodatie een wezenlijk onderdeel is van onze organisatie, mogen wij nu het lage btw-tarief van zes procent hanteren. Wij kunnen dat al vanaf januari 2006 doen.”
Door de uitspraak bespaart Van de Kamp dertien procent. “Dat is mooi, maar het belangrijkste vind ik dat andere clubs weten dat ze door deze uitspraak een hoop geld kunnen besparen. Voortaan kunnen sportclubs die staan ingeschreven als eenmanszaak, het lage btw-tarief hanteren.”

Just Run

Just Run is een hardloopgroep in Stad (Sportcomplex Carl Dekker, Bongerdstraat 6) en Buiten (buurtcentrum De Wieken, Wipmolenweg 54). Regelmatig biedt Just Run loopprojecten aan voor specifieke groepen. Zo start enkele keren per jaar een cursus voor beginners. Ook geven ze trainingsschema’s om naar een evenement toe te trainen.