Kaalslag in Almeerse evenementenkalender

24 april 2020 00:00

ALMERE – Het verbod op evenementen (met een vergunnings- en meldplicht) tot 1 september 2020 betekent een ware kaalslag in de evenementenkalender. "Juist in de populaire outdoor maanden juni tot september", aldus Bob van der Kolk, evenementen-coördinator Almere City Marketing. "Bovendien is er grote onzekerheid of, wanneer en in welke vorm dit soort evenementen weer toegestaan worden in Nederland en dus ook in Almere."

Op de site van Almere Citymarketing - beheerder van de kalender - staat het akelige woord 'geannuleerd' voor vele evenementen die vanaf maart gepland stonden, zoals onder andere het Free Festival, Summerpark Festival, Oh My! Festival en Strandfestival Zand. "Ook alle evenementen van de diverse stadsdelen zullen we minimaal tot 1 september moeten missen, zoals het Groentesoep Festival in Buiten, het Terrassen Festival in het centrum, New Grounds Festival in Haven en Poort Sociaal in Poort."

Digitale varianten

Vaste landelijke waardes zoals Koningsdag (nu Woningsdag), Bevrijdingsfestival Flevoland, de Avondvierdaagse en de kermissen delven ook het onderspit door het virus. "Voor sommige initiatieven zijn leuke digitale varianten bedacht, via streaming, social media en andere platformen. Maar, hoe ga je een ritje met je zoon of dochter in het reuzenrad digitaliseren?"

Onzekerheid

Voor de evenementen die in de maand september gepland staan is de onzekerheid momenteel groot. "Kaarten zijn verkocht, leveranciers van podia schreeuwen om een bevestiging, sponsoren willen hun gasten uitnodigen, artiesten moeten geboekt worden en de vergunningen moeten worden afgerond en ingeleverd", aldus Van der Kolk. "Het 'Go or No-Go' moment voor fantastische evenementen als de Triatlon (WK), Landelijke Veiligheidsdag, UIT festival en het jubilerende Almere Haven Festival komt nu akelig dichtbij."

Najaar onzeker

Diverse organisatoren denken na over eventuele verplaatsing naar het najaar 2020. "Maar daarin zijn nog veel zaken onzeker. "De ontwikkelingen van het virus, mogelijk uitgestelde werkzaamheden in de openbare ruimte, de beschikbaarheid van de terreinen en de te verwachte druk op de zorg en calamiteitendiensten zijn grote vraagtekens die alsnog roet in het eten kunnen gooien", zegt Van der Kolk. "Ook is het nog niet duidelijk welke voorwaarden de 1,5 meter maatschappij precies stelt aan de uitvoer en productie van evenementen. En de vraag blijft: durft het publiek het wel aan!? Veel focus op het najaar is er daarom ook niet meer."

2021

Voor de Almeerders en de bezoekers van buiten Almere betekent dit nogal wat beseft Van der Kolk. "Waar het normaal heerlijk is om tijdens een evenement even lekker los te komen van alle dagelijkse beslommeringen, zitten we nu hutjemutje thuis zonder perspectief op toffe events. Een 'veilig' familiair uitstapje in de prachtige natuur van Almere kan op korte termijn zeker iets goedmaken, maar de dynamiek van onze stedelijke evenementen is voor velen onmisbaar."

Achter de schermen kijken de organisatoren, Almere Citymarketing en de gemeente al voorzichtig over de horizon heen richting volgend jaar. "Dat moet het jaar worden waarin we alles gewoon dubbel-en-dwars gaan inhalen."

Ook het strandfestival ZAND gaat dit jaar niet door. (Archieffoto: Fred Rotgans)