Kamer van Koophandel daagt jonge ondernemers uit met verkiezingJong geleerd, oud gedaan

17 augustus 2011 05:00

ALMERE – Jonge, succesvolle ondernemers tot 26 jaar kunnen zich nog tot 22 augustus aanmelden voor de jaarlijkse verkiezing ‘Ondernemer van het Jaar 2011’ van de Kamer van Koophandel. Het is de eerste keer dat de KvK het thema Jonge Ondernemer aan de verkiezing gegeven heeft.


Jonge ondernemers uit ‘t Gooi, Eemland en Flevoland worden in de schijnwerpers gezet. Want volgens KvK-ondernemersadviseur Mirjam Boode zijn er steeds meer jongeren die een eigen bedrijf starten en een goed voorbeeld zijn voor anderen. “Andere jongeren willen we hiermee laten zien dat een eigen bedrijf starten een leuke uitdaging is. Het gaat om een stukje bewustwording: na je studie kun je ook voor jezelf beginnen, terwijl het vroeger een logische stap was om voor een baas te gaan werken.”
De meeste jongeren die een eigen bedrijf starten, doen dat in de ict-sector. “Zeker met internet is het relatief makkelijk om een eigen bedrijf op te zetten”, aldus Boode. “Ze starten vooral met webwinkels, en in de creatief/grafische hoek zoals webdesign. Hulp krijgen ze van bijvoorbeeld de stichting Jong Ondernemen waarin ook de KvK deelneemt, die studenten in staat stelt om een schooljaar lang een eigen studentenbedrijf op te richten.”

Vanuit huis

Volgens Mirjam Boode kunnen veel bedrijven ook opgestart worden zonder financiering. Dat is namelijk voor veel toekomstig ondernemers een struikelblok. “Het scheelt dat jongeren vaak geen hoge vaste lasten hebben en met bijvoorbeeld een webwinkel vanuit huis kunnen werken. Voor mensen die al voor een baas gewerkt hebben en gewend zijn aan een bepaald salaris is dat lastiger. Als je dan een eigen bedrijf wilt starten, heb je een extra dosis lef nodig.”
De Kamer van Koophandel stimuleert ondernemerschap, “maar vooral kwalitatief ondernemerschap”, aldus Boode. “En over het algemeen geldt: hoe beter de voorbereiding, hoe groter de kans dat het bedrijf succesvol wordt. En daar kun je niet jong genoeg mee beginnen."
Aanmelden kan via www.deondernemervanhetjaar.nl. De winnaar wordt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op dinsdag 3 januari 2012 bekendgemaakt.