Kampenaar vist al suppend afval uit Weerwater

06 april 2021 09:50

STAD CENTRUM - Al suppend het water schoonmaken. Kampenaar Hugo Vernhout vond Goede Vrijdag wel een goede dag om op zijn sup board al peddelend afval uit het Weerwater te halen. "Het gaat mij vooral om de bewustwording, dat mensen zien wat ik doe. Want liever heb ik dat het afval er niet in komt."

Vernhout deed mee aan de '12 provinciën SUPclean-UP tour', een initiatief van SUPclean-up. Deze organisatie, een initiatief van drie vrouwen, haalt al peddelend op een sup board afval uit het water en dit keer hebben ze met vrijwilligers een week lang door heel Nederland afval 'gevist'. Hugo Vernhout begon zijn tochtje bij het Maastrichtkwartier en ging suppend het Weerwater over, richting het Flevoziekenhuis, met op zijn plank een doorgezaagde kliko. "Dan gaat het water er aan de onderkant weer uit en blijft het afval netjes op mijn plank."

Behoorlijk

Na het relatief korte stukje varen – eerder heeft Vernhout in vijf dagen de Elfstedentocht op de sup gedaan, ondertussen rommel opruimen uit het water – is de opbrengst behoorlijk. De kliko zit vol en los op de plank liggen nog een plastic afzetbord en wat flessen. In de tweeënhalf jaar dat Vernhout dit vrijwilligerswerk doet heeft hij al 183 ballen uit het water gehaald. "Nu vind ik het meest mondkapjes helaas, dat is typisch voor deze tijd. Hout haal ik er niet uit, en glas alleen als ik ruimte heb. Want dat is ook zwaarder. Het gaat mij vooral om het plastic dat in het water ligt, want dat stroomt naar de zee. En die zee begint bij de straatkolk (put, red.). Gooi je je afval op straat, dan belandt dat, als dat niet weggehaald wordt, in zee."

Lichter

Een behulpzame Filmwijkbewoner biedt aan om zijn afval aan te nemen. Heel wat lichter peddelt Vernhout vervolgens het Weerwater weer over, terug naar de auto, om later die dag in Enkhuizen de clean-up tour door Nederland voort te zetten.

Meedoen aan een clean-up? Kijk op www.supcleanup.eu

Hugo Vernhout: 'Het gaat mij om bewustwording' (Foto: Hestia Ruben)