Kanttekening: Floriade

29 april 2020 00:00

Door Robert Mienstra

Donkere wolken trekken zich samen boven de Floriade. Het had een feestje van de Nederlandse Tuinbouw Raad (NTR) moeten worden, maar als er een sector enorme klappen krijgt in deze coronacrisis is het de (glas)tuinbouw en de bloementeelt wel. De vraag is of zij deze crisis overleeft en nog wel kunnen investeren in het evenement Floriade.

De Floriade gaat niet door in de oorspronkelijk bedachte vorm. Er wordt nu nagedacht over uitstel, afstel of een uitgeklede versie. Bij die laatste valt het internationale gehalte grotendeels weg. Mede door de vraag of er in 2022 twee miljoen mensen naar de Floriade kunnen komen. Zijn we dan al van de corona af? Verder lijkt het erop dat het vastgoed dat gebouwd zou worden ten behoeve van het evenement niet doorgaat.

Stel, de gemeenteraad kiest voor een uitgeklede versie, dan rest Almere een lokaal, eventueel een provinciaal evenement. Daar zouden dan met name lokale en regionale ondernemingen aan mee kunnen doen. Dan hebben we het over een stadsfeestje. De Floriadebusinessclub telt zo'n 200 leden. Waarvan een paar inmiddels niet meer mee willen doen en anderen twijfelen.

Willen we van de mini-Floriade nog iets maken, dan moeten de schouders er onder om de ondernemers binnenboord te houden. Maar ook de meeste ondernemers staat door de corona het water aan de lippen. Bij hen zal niet veel geld meer te halen zijn, tentij er het komende jaar een economisch wonder gebeurt. Er moet dus een list verzonnen worden door de Floriade BV om de ondernemers te verleiden op de beurs te gaan staan.

Voor het Arboretum dringt de tijd. Er staan nog honderden bomen klaar om geplant te worden, struiken, vaste planten en de bollen moeten nog de grond in. Om tijdens het evenement niet opgescheept te zitten met een paar sprietjes is haast met planten geboden.

De woonwijk Hortus zal er wel komen. Dat is projectontwikkelaar Amvest wel toevertrouwd. Wat dus uiteindelijk te zien is na een lokale mini-beurs (of helemaal niets, dat zal na 14 mei blijken), is een wijk met veel woningen en een arboretumparkje dat in de loop der jaren tot iets aardigs kan uitgroeien. Een parkje dat in de volksmond al ' Ammeretum' wordt genoemd. Een spraakmakende naam, dat weer wel.

De Flriade in aanbouw. (Foto: Almere DEZE WEEK)