Kanttekening: Wordt Kunstmuseum een Floriade 2.0?

27 november 2020 11:25

Door Robert Mienstra

De presentatie van Denise de Boer, kwartiermaakster van het te bouwen kunstmuseum, deed afgelopen donderdag op de Politiek Markt denken aan de presentatie van Eden Holland, een groen themapark dat bij de Floriade moest komen. In april 2019 kregen de raadsleden een presentatie over het park dat de tenen deed krommen. De gemeente stak een half miljoen euro in het onderzoek naar Eden, en uiteindelijk werd Eden afgeblazen. Heeft het kunstmuseum dezelfde trekjes als Eden Holland?

De presentatie van Denise de Boer over het kunstmuseum zorgde nu voor rode konen van opwinding op de gezichten bij veel de raadsleden. De Boer toverde ook gelikte artist-impressions op het scherm, bezigde termen als scope, businesscase, stakeholders en kondigde een heus previewcentrum op de Floriade aan. De presentatie deed erg denken aan Eden Holland, en als het woord 'museum' er in vervangen zou worden door 'Floriade' dan hebben we het over een kopie van de plannen voor dat evenement.

De gemeente heeft inmiddels ruim 2 miljoen euro vrijgemaakt voor de opbouw- en testfase van het museum. Veel meer dan voor Eden Holland. De Floriade begon met een startkapitaal van 10 miljoen, wat inmiddels met tientallen miljoenen is overschreden. Het museum begint met ruim 13 miljoen waarvan gemeld werd dat er extra financiers bij gezocht moeten worden. Hoe zat dat bij de Floriade? Sponsoren laten het afweten.

Het enige raadslid dat niet kirde van opwinding was Toon van Dijk van de PVV. Hij dacht ongetwijfeld ook aan een Floriade-gedoe 2.0. Zijn gezicht veranderde gedurende de presentatie in een donderwolk en je zag hem de messen al slijpen.

Volgens De Boer zit Almere echt te wachten op een uniek kunstmuseum. De tijd zal leren of dit grote project zonder kleerscheuren door de raad komt.

Denise de Boer, kwartiermaakster kunstmuseum (Archieffoto Amere DEZE WEEK)