Keukenverhalen aan de keukentafel

15 augustus 2009 07:00

STEDENWIJK - De kunstenaars Anna Brecht en Karlijn Souren van 'Everything But a Slice of Bread' doen voor de tentoonstelling Smaakmakers in Corrosia! onderzoek naar de essentie van de keuken. Het resultaat is nog tot 24 augustus te zien op de tentoonstelling in het centrum van Haven.


Letterlijk 'aan de keukentafel' van eetontwerpers Anna en Karlijn konden Almeerders dinsdag 4 augustus hun verhalen vertellen over hun keuken. Experimentele wijk De Fantasie in Stedenwijk was de tweede locatie van de dag. "Op De Fantasie wonen mensen die hun huis zelf ontworpen hebben, dus waarschijnlijk heel bewust hebben gekozen voor een bepaald ontwerp van de keuken", zegt Anna. "Het is leuk om te weten waarom."
Karlijn vervolgt: "In Amerika worden huizen verkocht zonder keuken. Wij vragen ons af wat de keuken betekent voor mensen. Wat voor gesprekken voer je aan de keukentafel? Hoe verschilt jouw keuken met die van je oma? Hoe ziet de keuken van de toekomst er uit? Wanneer is iets een keuken? En waarom is het op feestjes altijd het drukst in de keuken?"
De uitkomsten schrijven ze op een grote muur in Corrosia!, het centrum voor beeldende kunst Flevoland. Anna: "Heel verschillende antwoorden kregen we. Zoals: 'Een keuken is de weerspiegeling van iemands liefde of passie voor eten' en 'De supermarkt is de keuken van de toekomst'."

Oproep: schuif aan en praat mee

Anna en Karlijn zijn voor hun project nog op zoek naar mensen die hun keuken nooit gebruiken. Mensen die hierover met de kunstenaressen in gesprek willen gaan, kunnen woensdag 19 augustus vanaf 11.00 uur naar de Markt in Almere Haven komen, dan houden ze nog een keer keukentafelgesprekken. Of stuur een e-mail naar info@everythingbutasliceofbread.nl.