Keurmerk voor schone potgrond

19 maart 2010 08:00

ALMERE - Almeerders met groene vingers kunnen met een gerust hart in de aarde wroeten mits ze het RHP-keurmerk van hun gekozen potgrond in de smiezen houden. Dit onafhankelijke keurmerk waarborgt niet alleen de veiligheid voor de planten maar ook voor kleine kinderen en zwangere vrouwen.


In Nederland zijn er tientallen merken potgrond in allerlei verschillende soorten. Daarvan loopt de kwaliteit sterk uiteen, terwijl deze directe invloed heeft op de gezondheid en groei van planten, hagen en bomen. Het is dus belangrijk om te kiezen voor goede grond. Het RHP-keurmerk garandeert de kwaliteit van potgrond en is dus veilig in gebruik. Op de meeste zakken potgrond staat beschreven wat de 'grondstoffen' zijn, maar zelfs een tuinspecialist kan daar niet uit opmaken of de grond goed, milieuvriendelijk en veilig is. In sommige potgronden zitten bijvoorbeeld veel (onzichtbare) onkruidzaden of verontreinigingen.
Aanwezigheid van onzichtbare ziektekiemen zoals salmonella en andere verontreinigingen vormen een risico. Het spreekt voor zich dat dit voor het RHP-keurmerk niet is toegestaan. RHP-potgrond is daarom veilig voor bijvoorbeeld zwangere vrouwen, maar ook voor kleine kinderen die vaak van alles in hun mond stoppen. RHP-potgrondproducenten gaan met respect om met natuur en milieu. Na gebruik van een productieveld wordt er weer natuurgebied van gemaakt. Meer informatie: www.rhp.nl.