'Keuze voor locatie Voetnoot werd Windesheim opgedrongen'

17 februari 2021 11:10

Door Marcel Beijer

ALMERE – Dat Hogeschool Windesheim locatie De Voetnoot zag als enige mogelijke optie voor nieuwbouw van het hoofdgebouw, is hen feitelijk door de gemeente opgedrongen. De school kreeg namelijk slechts drie opties voorgeschoteld: twee bar slechte locaties én locatie De Voetnoot die daardoor de voorkeur kreeg. Dat bevestigen verschillende bronnen tegenover deze krant. De gemeente zegt zich niet in de lezing van de bronnen te herkennen. Windesheim zegt dat er niet drie, maar vier locaties zijn aangeboden en hoopt nu dat er snel besluitvorming komt .

In september vorig jaar suggereerde Windesheim-directeur Kees Stolwijk tijdens een vergadering met de gemeenteraad dat de locatie Voetnoot de enig mogelijke optie voor de Hogeschool was. Naar nu blijkt koos Windesheim voor deze 'enige optie' omdat de gemeente slechts drie locaties aan de hogeschool had voorgelegd. De eerste optie was om te herhuisvesten in het huidige pand aan de Hospitaaldreef, recht tegenover het Flevoziekenhuis. Als tweede optie werd het winkelpand voorgelegd waar vroeger V&D (en later Hudson Bay) in gevestigd was. De derde, en laatste, optie was nieuwbouw op de plek van de Voetnoot.

Nogal wiedes

"Nogal wiedes dat Windesheim dan voor de laatste optie kiest", aldus één van de bronnen. "Het huidige pand is niet geschikt voor onderwijs en de optie voor het winkelpand van Hudson Bay is bijna beschamend. Wat moet een school nu in een winkelpand met bijna geen ramen?"
Een andere bron bevestigt dat Windesheim van lieverlee maar voor de locatie Voetnoot koos. "Wethouder Maaike Veeningen had wel eens aangegeven dat het winkelpand van V&D/Hudson Bay een optie was geweest, maar ze deed voorkomen alsof er nog veel meer opties waren voorgelegd. Dat is dus niet zo. Ze kregen maar drie opties: twee slechte en locatie De Voetnoot. Vanuit hun perspectief was De Voetnoot dus de enige serieuze optie. Zou die het niet worden, dan begrijp ik wel dat ze in dat geval hun positie in Almere wilden 'heroverwegen'.

Raadsbrief

Juist die laatste uitspraak van Stolwijk wekte vorig jaar veel beroering. Veel Almeerders, en ook raadsleden, verweten Windesheim een arrogante houding. Ook een derde bron laat weten dat Windesheim feitelijk geen keuze had. De bronnen willen anoniem blijven omdat deze informatie hen vertrouwelijk is medegedeeld. Dat ze nu toch uit de school klappen komt vanuit frustratie over een raadsbrief die het college begin februari verstuurde. Daarin werd ineens met veel enthousiasme een nieuwe optie uit de hoge hoed getoverd: het parkeerterrein van de Hospitaalgarage. Die optie was kennelijk weer boven komen drijven toen de gemeenteraad de wethouder had opgedragen om inzicht te geven in alle afgewezen locaties.

Gemeente

De gemeente is behoorlijk ontstemd over het beeld dat de bronnen schetsen. "We herkennen ons totaal niet in wat naar buiten gebracht wordt. Het overleg met Windesheim is altijd in goed overleg gegaan. Wij hebben Windesheim niet voor het blok gezet, Windesheim heeft ons ook niet voor het blok gezet. We hebben werkelijk geen idee waar dit vandaan komt."

Windesheim

Een woordvoerder van Windesheim geeft aan dat er onderzoek is uitgevoerd waarin vier locaties zijn beoordeeld. 'Daaruit is de Voetnoot als meest geschikte locatie gekomen. Onze relatie met de gemeente is goed. Wat ons betreft kijken we vooruit. Wij kijken ernaar uit met de gemeente en andere samenwerkingspartners te bouwen aan een unieke centrumcampus. Als we de deuren in september 2025 voor onze studenten op een nieuwe locatie willen openen, dan is het wel belangrijk dat de besluitvorming in de raad over de locatie niet te lang op zich laat wachten."