Kevin Meij uit Haven start blikjes-petitie

17 mei 2011 19:20

HAVEN - Almere profileert zich als moderne, innovatieve en vooral ook groene stad. Toch is het Kevin Meij uit Almere Haven opgevallen dat er iets heel simpels ontbreekt aan de afvalscheiding en inzameling: blik.


"Er staan in Almere helemaal geen bakken om blikken in te zamelen", zegt Kevin, die om die reden een petitie is gestart op www.petities.nl. "In de meeste steden in Nederland staan naast de glasbakken en papierbakken ook bakken om je blik in te deponeren, dit omdat het metaal dat gebruikt wordt in bijvoorbeeld conservenblikken slecht afbreekbaar is in het milieu. Maar dat het wel weer heel goed materiaal is om opnieuw te gebruiken. En niet te vergeten is metaal een kostbare grondstof waar je ook geld voor krijgt wanneer je het inlevert voor hergebruik."
Vanaf 2010 zijn de gemeenten wel verplicht om plastic materialen te gaan inzamelen maar dat is met blikafval (nog) niet het geval. Kevin: "De gemeente Almere houdt zich aan alle wettelijke voorschriften, maar daar is alles mee gezegd."
Eén van de ondertekenaars van de petitie is Ruud Pet van GroenLinks. "Textiel, papier en plastic worden gescheiden verzameld, dan kan blik er ook wel bij", zo motiveert hij zijn ondertekening. "Almeerders zijn wel bereid om hun blikafval apart weg te gooien, mits er wel een concreet verzamelpunt voor is." Pet zegt dat hij een agendaverzoek gaat indienen op de politieke markt als er meer bekendheid is voor de petitie.
De petitie is te vinden op www.petities.nl/petitie/blikken.