Kind wil vooral goed gesprek met ouders

31 mei 2010 08:19

ALMERE - Acht op de tien kinderen vinden een ouder ideaal als ze met hen praten over dingen die ze belangrijk vinden. Dat blijkt uit het zaterdag gepubliceerde onderzoek 'Kinderen aan het woord over gezinnen' van het Verwey-Jonker Instituut op de internationale dag van het gezin. De Almeerse opvoedcoach Denise Boomer herkent dit uit gesprekken die zij met kinderen en ouders heeft.


Ongeveer achthonderd kinderen tussen de 6 en 8 jaar zijn betrokken geweest bij het onderzoek 'Kinderen aan het woord over gezinnen' van het Verwey-Jonker Instituut, in opdracht van minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin). Over de resultaten van het onderzoek ging de minister op zaterdag tijdens de internationale Dag van het Gezin in gesprek. Hieruit kwam naar voren dat acht op de tien kinderen hun ouders ideaal vinden als ze met hen kunnen praten over wat ze belangrijk vinden.

Geen gemakkelijke taak

Volgens de Almeerse opvoedcoach Denise Boomer is dit geen makkelijke taak voor ouders. Ouders zijn niet gewend om met hun kinderen te praten over wat ze bezighoudt. Het enige wat ze vaak willen is dat hun kind gelukkig is komen daardoor, in plaats van te luisteren en te vertellen wat ze bezighoudt, met hele concrete adviezen en oplossingen. Denise Boomer heeft door haar werk bij de Kindertelefoon geleerd om met kinderen te praten. "Bij de Kindertelefoon realiseerde ik me dat contact maken betekent dat je ook je zelf laat zien. Dat zijn ouders vaak niet gewend en ik deed dat zelf ook niet", zegt zij hier zelf over. "Het is belangrijk dat kinderen hun ouders kunnen zien als mensen. Een goed gesprek met je kind is onontbeerlijk." Voor meer informatie: www.dekersenboom.nl.