Kinderen op weg naar een gezond gewicht

24 april 2010 07:00

STAD CENTRUM - De obesitaspoli van DeKinderkliniek, naast het Flevoziekenhuis aan de Hospitaalweg 1, bestaat bijna een jaar. In die tijd heeft de kliniek goede resultaten geboekt. Jongeren en kinderen leren bij de obesitaspoli aan een gezonde levensstijl en bereiken zo een gezond gewicht.


Een onderzoek naar de resultaten laat zien dat de bijna 170 patiënten na een half jaar een beduidend lagere Body Mass Index hebben. Met andere woorden: de verhouding van hun lengte en gewicht is veel beter!
Bij de obesitaspoli geloven ze niet in strenge diëten en lijnen. Dat levert op de korte termijn misschien resultaten op, maar meestal leidt het echter tot een nog hoger gewicht op de lange termijn. Daarom wordt in DeKinderkliniek vooral gewerkt aan het aanleren van een gezonde levensstijl. "We werken met een heel team samen met de kinderen en hun ouders", vertelt obesitas-verpleegkundige Ineke Bosch. "We leren ze wat een gezonde manier van eten is, laten ze ervaren dat sporten leuk is en bieden psychologische ondersteuning. Ook betrekken we de ouders erbij, zodat zij hun kind kunnen helpen."

Haalbaar

Het programma dat de kinderen krijgen aangeboden is niet alleen afwisselend en speels, maar vooral haalbaar. Ineke: "Het is belangrijk dat je met haalbare doelen werkt. Vaak leveren kleine aanpassingen in het eetgedrag en de leefstijl op de langere termijn al veel winst op. Omdat we in kleine stappen werken, blijven de kinderen gemotiveerd en blijven ze komen. Maar plezier staat bij ons voorop. Met de sportgroepen gaan we langs bij verschillende Almeerse sportverenigingen. Een aantal van onze patiënten worden hiervan zo enthousiast dat ze op een sportvereniging gaan. Wij leren ze dat een gezonde levensstijl leuk is. Als je dat volhoudt, komt een gezond gewicht bijna vanzelf."
In de zorgbijlage van de Telegraaf van 24 mei zal in het obesitas-katern aandacht besteed worden aan de poli.