Kinderen zaaien bloemenlint voor bijen

18 april 2012 05:00

ALMERE – Vandaag, woensdag, hebben driehonderd Almeerse kinderen een bloemenlint voor bijen gezaaid, onder de hoogspanningsleidingen, dwars door de stad. Het is een initiatief van Landschapsbeheer omdat 2012 is uitgeroepen tot het ‘jaar van de bij’.


Het bloemenlint kronkelt vanaf het Weerwater via het Lumièrepark tot ver in de wijk Tussen de Vaarten. Zo brengt Landschapsbeheer nieuwe stukjes natuur dichtbij huis. Het is de laatste jaren droevig gesteld met de bijenpopulatie. Oorzaak hiervan is onder meer een tekort aan wilde planten met bloemen waar bijen nectar en stuifmeel kunnen verzamelen. Landschapsbeheer Flevoland wil om die reden iets voor de bijen doen en heeft een speciaal bloemenmengsel voor bijen samengesteld. Kinderen gaan dit zaaien als een lang bloemenlint onder de hoogspanningsmasten, waar nu voornamelijk gras ligt.

Nectar

De bloemrijke, eenjarige mengsels zullen hier in de zomer kleur en fleur geven en met hun nectar en stuifmeel bijen en vlinders aantrekken. Bloemen in dit bijenmengsel zijn bijvoorbeeld korenbloem, luzerne, bolderik, klaproos, gipskruid, zonnebloem en gele ganzenbloem. Er wordt ook zomertarwe en boekweit gezaaid, zodat de vogels in de herfst nog kunnen profiteren van het bijenlint. De kinderen hebben woensdag de zaadjes uitgestrooid. Aansluitend kregen zij zakjes met zaad van ‘bijenbloemen’ mee naar huis. Van de lente tot en met de herfst staan er planten in bloei, zodat de bijen het hele jaar voedsel kunnen vinden om daarna zonder veel problemen de winter door te komen.