Kindermishandeling: omstanders maken het verschil

28 december 2009 07:26

ALMERE - "Voor mijn gevoel klopt er iets niet. Zie ik het nu goed of vergis ik me?" Als het gaat om het vermoeden van kindermishandeling geldt er maar één regel: vraag om advies bij een Advies en Meldpunt Kindermishandeling (AMK), ook al is er sprake van twijfel en onzekerheid.


De cijfers zijn schokkend, want in iedere schoolklas van dertig kinderen is gemiddeld ten minste één kind slachtoffer van kindermishandeling. Bij de hulpdiensten komen jaarlijks ruimt 107.000 gevallen van kindermishandeling binnen en in bijna 82 procent van de meldingen blijkt er daadwerkelijk sprake van kindermishandeling te zijn.
Een afwachtende houding is niet de juiste als het gaat om een kind dat in gevaar is. Kinderen zijn zelf vaak te jong om actie te ondernemen en erg loyaal naar hun ouders als ze zelf het slachtoffer zijn, maar ook als het om een broertje of zusje gaat. 70 procent van de meldingen wordt gedaan door leraren, huisartsen en andere professionals. Slechts 30 procent wordt gedaan door buren, kennissen of familie. Daar moet en kán verandering in komen. Een vermoeden? Vraag anoniem om advies of meld het vermoeden bij een AMK.


Mentaal

Bij kindermishandeling wordt vaak gedacht aan fysiek geweld, maar mentaal geweld en verwaarlozing zijn natuurlijk ook vormen van kindermishandeling. Op regionaal niveau wordt er nu extra aandacht voor dit probleem gevraagd. Het ministerie van Jeugd en Gezin werkt daarvoor samen met 35 regiocoördinatoren. Meer
Voor meer informatie, tips en het landelijke telefoonnummer van het AMK kan iedereen terecht op www.watkanikdoen.nl.