Kleikubus aangekomen in Urk

05 januari 2010 09:56

URK - De drie jonge kunstenaars uit Almere die met een met de keilemen kubus van Almere naar Urk zijn geroeid, zijn maandag 26 december veilig aangekomen. Het zag er even naar uit dat de roeiers niet ver genoeg zouden komen voor de oversteek van Ketelhaven naar Urk, maar met de hulp van de Urker Klaas Post is het gelukt.


Dit allemaal in het kader van het project 'De Tocht', waarmee de kunstenaars het jubileum willen vieren van de inpoldering van de Flevopolders, die precies vijftig jaar geleden begon.
In ruim twee weken tijd hebben ze een kolossale kubus van klei van Almere naar Urk geroeid, maar vanwege het ijs kwamen ze al dagenlang slechts enkele meters in plaats van kilometers vooruit. Door 's nachts door te roeien en de toenemende temperatuur, slaagden zij er toch in om op tijd in Ketelhaven aan te komen. Daar wachtte Klaas Post en zijn neef de jongens op met de Deliver, een speciale boot die normaal gebruikt wordt om woonarken te vervoeren. De oversteek over het Ketelmeer, zou zonder hun hulp veel te gevaarlijk zijn geweest door de hoge golfslag onder de Ketelbrug. "De kubus zou dan zeker zijn omgeslagen, met alle gevolgen van dien", aldus Post. Aan het eind van de middag kwam de kubus aan op Urk, waar enkele tientallen toeschouwers, waaronder Burgemeester Kroon, zorgden voor een feestelijk onthaal bij de vuurtoren.
Meer informatie over dit project is te vinden op www.detocht.nl. Dit project is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Flevoland, gemeente Almere, Flevodrome en Corrosia!