Klein Theater Almere speelt 'Dwaalsporen en Zoeklichten'

12 maart 2020 00:00

Door Petra Onderwater

ALMERE – Stichting Het Klein Theater Almere brengt in mei de voorstelling 'Dwaalsporen en Zoeklichten' op de planken. Een verhaal over zes zwervers die vechten voor het behoud van hun vaste ontmoetingsplek. De repetities zijn in volle gang en Almere DEZE WEEK woonde er een bij.

Er wordt gerepeteerd bij Creative Artlabs aan de Bivak in Haven. "Wij hebben hier een nieuwe oefenruimte gevonden, waar we heel blij mee zijn", vertellen bestuursleden Martin en Sanny van den IJssel en Joke van de Geer. Zij hebben 2,5 jaar geleden de stichting Het Klein Theater Almere in het leven geroepen, met het doel om amateurvoorstellingen van hoog niveau te produceren. "Absurdistisch, artistiek, met een inhoudelijke relevantie en educatief."

Inspelen

Regisseur Chantal Demarteau gaat tijdens de repetitie met de spelers aan de slag. Zij onderwerpt hen eerst aan korte warming-up, gevolgd door een groepsimprovisatie. "Jullie zijn ingesneeuwd in een berghut, laat zien hoe jullie omgaan met deze situatie", luidt de opdracht. Meteen springen de acteurs in hun rol en het resultaat is een komische sketch waarin zij gezamenlijk een manier zoeken om zich te bevrijden uit deze benarde positie.

Vrijstaat Vagebond

Na het inspelen gaan de spelers voor het eerst aan de slag met het vierde bedrijf van de nieuwe voorstelling 'Dwaalsporen en Zoeklichten'. Het stuk gaat over zes zwervers die elkaar iedere dag ontmoeten voor de ingang van een afgesloten spoorwegtunnel. Wanneer een ijverige ambtenaar hen daar weg wil hebben, leidt dit tot het oprichten van de vrijstaat Vagebond.

"In de loop van het stuk openbaren zich de levensverhalen van deze totaal verschillende personen. Van een gesjeesde filosoof, een schizofreen, een autist en een gothic, tot een drankverslaafde hoer en een mislukte dichter", vertelt Van den IJssel. "Ondanks de onderliggende tragiek blijven de zwervers optimistisch en valt er naast een traan vooral heel veel te lachen."

De voorstelling is op vrijdag 15 en zaterdag 16 mei te zien in de Glasbak aan de Lierstraat. Houd voor meer informatie de Facebookpagina van stichting Het Klein Theater in de gaten. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via info@hetkleintheater.nl.

Bij Creative Artlabs zijn de repetities in volle gang. De zwervers staan lijnrecht tegenover de ambtenaar die hen weg wil hebben. (Foto: Almere DEZE WEEK)