Klemmende oproep burgemeester: Getuigen, meld je!

15 augustus 2018 10:38

Burgemeester Weerwind terug van vakantie door geweldsincidenten

Door Robert Mienstra

ALMERE – Burgemeester Weerwind maakt zich ernstig zorgen over de recente geweldsincidenten met steek- en vuurwapens in de stad. “Ik zit er boven op en daarom ben ik formeel ook van vakantie teruggekomen om met politie en Openbaar Ministerie aan de slag te gaan zodat de daders snel gepakt kunnen worden.”

“De politie heeft vooralsnog geen aanwijzingen dat er een verband is tussen de geweldsincidenten”, zegt Weerwind. “Geografisch liggen ze ver uit elkaar. Wat mij  zorgen baart is dat een aantal slachtoffers van recente incidenten vooralsnog geen verklaring heeft willen afleggen. Dat bevreemdt mij. Wat is hier aan de hand? Waar ik grote nadruk op wil leggen is dat mensen die iets weten of gezien hebben over de incidenten zich melden. We hebben de Almeerders nodig. Dat kan natuurlijk door de politie te bellen, maar het kan ook via Meld Misdaad Anoniem, www.meldmisdaadanoniem.nl/. Dit is het onafhankelijke meldpunt waar inwoners  anoniem informatie kunnen geven over criminaliteit en misdaad. Hun anonimiteit is gegarandeerd. Ik doe een klemmende oproep aan de Almeerders om ons met informatie te helpen de daders te achterhalen.”

Bevoegdheden
De politie zet er vol op in om onrust in de wijken waar de incidenten hebben plaats gevonden te voorkomen. “Jeugdagenten en wijkagenten zijn er actief”, zegt Weerwind. “En daar waar nodig kan ik als burgemeester mijn bestuurlijke bevoegdheden inzetten. Op basis van informatie van de politie, kan ik bijvoorbeeld gebiedsverboden opleggen of tijdelijk panden sluiten.”


Aanhoudingen
Dat de inzet van burgemeester, politie en Openbaar Ministerie bij vorige incidenten vruchten heeft afgeworpen, ziet Weerwind als positief. “Bij een aantal incidenten zijn inmiddels verdachten aangehouden. Ik doe er alles aan om dat ook voor elkaar te krijgen bij de geweldsincidenten die deze week en vorige week hebben plaats gevonden. Hulp van de Almeerse bevolking kan daarbij echt van pas komen. Daarom nogmaals mijn klemmende oproep, weet u iets, of vermoedt u iets… meldt het.”

Geen extra raad
De PVV laat inmiddels weten dat er geen noodzaak meer is voor een extra gemeenteraadsvergadering over de geweldsincidenten.

Almeerders kunnen contact opnemen met de politie, 0900-8844. Anoniem meldingen doen kan op www.meldmisdaadanoniem.nl