Kleurig poeder op Holi Festival

29 februari 2012 06:00

ALMERE – De stichting Brahm Rishi Kaylaash Dhaam organiseert donderdag 8 maart van 14.00 tot 22.00 uur het gratis Holi Festival Almere. Het is een welkom voor alle Hindoestanen in de regio. Niet-Hindoestaanse Almeerders kunnen op het festival kennismaken met de Hindoestaanse cultuur. Het festival wordt gehouden op de Esplanade.


Het Holi Festival, ofwel Holi Phagwam is het nieuwjaarsfeest van Hindoestanen. Holi valt aan het begin van de lente en wordt daarom ook het lentefeest genoemd.
Voorzitter Kishoor Nanhoe: “Wanneer de winter wordt verdreven is het voor ons de tijd om de lente, het vrolijke jaargetijde, een warm en feestelijk welkom te heten. Omdat in de lente de natuur er fleurig en kleurig uitziet, spelen wij tijdens Holi met poeder in verschillende kleuren. Ook staat Holi bekend als het feest van gelijkwaardigheid, omdat je geen onderscheid meer kunt maken tussen de mensen wanneer zij helemaal gekleurd zijn door de kleuren van de natuur.”
Bezoekers kunnen die dag spelen met kleuren en genieten van Hindoestaans entertainment, muziek, dans en lekkere hapjes. Er is een DJ en live muziek van de groep All in One, die speelt Baithak Gana: een muziekstijl die van oorsprong uit Suriname komt. Andere livemuziek komt van de muziekformatie Avishkaar uit Den Haag.
De Madan dansgroep doet Bollywooddans en er is een Odesi-dans, de oude Indiase klassieke dans.

Verbranding

Een dag voor het festival, woensdag 7 maart houdt de stichting Brahm Rishi Kaylaash Dhaam een Holika verbranding. Deze dag herinnert Hindoestanen er aan dat de koude dagen van de winter voorbij zijn. “Veel Hindoestanen hebben dit nog niet meegemaakt in Almere, denk ik”, zegt Kishoor Nanhoe. “Maar het is ook voor andere bevolkingsgroepen toegankelijk.”
De verbranding begint om 17.30 uur en wordt gehouden aan de Castorstraat in Almere Poort.