Klim-iglo Aldo van Eyck benoemd tot sleutelkunstwerk

02 april 2020 00:00

REGENBOOGBUURT – Wie heeft er niet geklommen op de bekende iglo of een ander klimrek van Aldo van Eyck? Hij ontwierp de speeltoestellen na de oorlog in opdracht van de gemeente Amsterdam. De iglo, die ook in de Regenboogbuurt te vinden is, staat in de lijst van 100 sleutelkunstwerken die Stichting BK-informatie heeft samengesteld.

De lijst van 100 sleutelwerken in de openbare ruimte is samengesteld aan de hand van online voordrachten. Kunstwerken kunnen daarnaast worden toegevoegd aan de website. Op die manier ontstaat er een overzicht van diverse kunst in de openbare ruimte in Nederland.

"Ook in de Regenboogbuurt in Almere Buiten staan twee iglo's. In Almere gaat het niet om een origineel uit de jaren 50, maar om exemplaren uit de jaren '90, toen de Regenboogbuurt is opgebouwd", vertelt Diana van Diepen van de stichting Regenboogbuurt Almere. "Deze kleurrijke Almeerse wijk is ontworpen als een Gesamtkunstwerk en de iglo's naar het ontwerp van Aldo van Eyck maken daar deel van uit. Ze verbinden de bijzondere buurt op nieuw land met het oude land en andere tijden."

De klimtoestellen zijn gemaakt naar het originele ontwerp van Van Eyck, met de originele maten en materialen. Bureau van Eyck heeft voor de Regenboogbuurt overigens ook de markante gele Tower Houses ontworpen.

Ook de Almeerse kunstwerken Fallen (de gecrashte ufo bij Baken Park Lyceum), de Groene Kathedraal en De Olifanten op het knooppunt A6/A27 staan in de lijst van 100 sleutelwerken in de openbare ruimte. Meer informatie op www.sleutelwerken.nl

BK-informatie plaatste op Instagram deze foto van de iglo op het Mintplantsoen. (Foto: Diana van Diepen)