Koeien weer op stal

18 november 2009 08:00

Door Victor van Zeeland


HOUT - Het is tijd om de koeien binnen te halen. In deze dagen worden de koeien van Tom Saat en Tineke van den Berg - boer en boerin van de stadboerderij - verzameld vanuit de verschillende hoeken en gaten van de groeiende stad Almere.
Afgelopen week zijn ze dan ook opgehaald uit de centraal gelegen stadsweide aan het Hannie Schaftpark op het hoekje bij bedrijventerrein Randstad 22. Een unieke locatie voor unieke koeien. Eigenlijk is dit binnenhalen van deze koeien voor hen niet nodig. Dit sterke Marchigiana ras kan namelijk goed tegen de kou en heeft een sterk gestel voor deze zware grond. En met deze lage bezettingsgraad hebben de dieren snel voldoende eten.
Het zijn ook niet de bekende Hollandse bonte koeien, maar koeien van het Marchigiana-stamboekras uit Italië. Een ras met uitzonderlijk lekker cholesterol-arm vlees. Toch maar naar binnen, naar de stadsboerderij op de Kemphaan om daar de mest op te vangen. Deze heeft de nodige waarde voor de gewassen in het voorjaar. De uien en wortelen die elders weer in Almere onder uw neus groeien gedijen daar goed bij. Zo grijpen de seizoenen in elkaar.