'Kompaktes Kommunehaus' in bruikleen ItaliëKunstwerk Höller terug in stadhuis

26 november 2008 08:00

ALMERE - Kompaktes Kommunehaus (2001) van Carsten Höller staat weer terug op zijn oude plek in de burgerzaal van het stadhuis. Begin dit jaar werd het kunstwerk verplaatst naar Italië waar het te zien was in de tentoonstelling 'Peripheral vision and collective body' in het Museion, Bolzano.

Afgelopen donderdag is het werk met behulp van assistenten van de kunstenaar en het museum ter plaatse in elkaar gezet. De tentoonstelling bestond uit kunstwerken uit de collectie van het Museion, aangevuld met kunstwerken van privé-verzamelaars en (inter)nationale musea. Het is zeer bijzonder dat het werk Kompaktes Kommunehaus (2001) van Carsten Höller uit De Collectie Almere deel uit maakte van deze tentoonstelling.
Kompaktes Kommunehaus laat een simpele ééngezinswoning van plexiglas zien, compleet met trap, balkon en grote ronde gaten in plaats van deuren en ramen. Door het plexiglas heeft het geheel iets ongrijpbaars en futuristisch. Wie de installatie beklimt, zal mede door het transparante materiaalgebruik wankel en misschien gedesoriënteerd boven komen. Dit is precies de beleving die Höller bij de toeschouwer hoopt op te wekken. De beperking van bewegingsvrijheid maakt dat het publiek letterlijk en figuurlijk even boven de dagelijkse werkelijkheid uit wordt getild.

Tate Modern

Carsten Höller werd in één keer wereldberoemd door een bijzondere installatie met glijbanen in de Tate Modern in Londen in 2004. Kompaktes Kommunehaus (2001) is aangekocht door de gemeente Almere voor De Collectie Almere en sindsdien is het te zien in de burgerzaal van het stadhuis.