Kringloopwinkels blij met versoepeling coronamaatregelen

25 februari 2021 10:30

ALMERE – De voorzichtige versoepeling van de coronamaatregelen is lang niet voor alle winkeliers een uitkomst, maar de kringloopwinkels zijn er blij mee. "We kunnen vanaf 3 maart in elk geval weer op afspraak klanten ontvangen en dat is goed nieuws voor mensen met een kleine beurs. Die kunnen het zich veelal niet permitteren om online te bestellen bij de duurdere webwinkels", verklaart Alex Rietveld van de Stichting Kringloopwinkel Almere aan de Markerkant.

"Producten die bij ons voor één à twee euro te koop zijn - denk aan puzzels, spellen, boeken, gereedschap of huishoudelijke producten - kosten bij de reguliere winkels vele malen meer. Als je bijvoorbeeld maar 50 euro per maand te besteden hebt, kun je je dat niet veroorloven", vervolgt Rietveld. "En ook grotere spullen, zoals meubels en witgoed, zijn bij de kringloopwinkels voor een klein prijsje te koop. Klanten kunnen vantevoren altijd even bellen om te vragen of wij datgene wat zij zoeken hebben staan, zodat ze niet voor niks komen."

'Financieel gesloopt'

Het zijn ook voor deze branche moeilijke tijden. "En kringloopwinkels hebben over het algemeen geen uitgebreide webshops, dus bestellen en afhalen of bezorgen is lastig. We kunnen wel wat dingen verkopen via Facebook of Marktplaats, maar het is ondoenlijk om daar al onze kleine spulletjes op te zetten", aldus Rietveld. "Dat betekent dat er nauwelijks tot geen inkomsten zijn, terwijl de vaste lasten wel doorlopen. En dat zijn behoorlijke bedragen."

Kringloop Stedendreef kondigde onlangs al aan genoodzaakt te zijn te stoppen met de winkel in de Stedenwijk. Zij geven op hun Facebookpagina aan 'financieel gesloopt te zijn door de maatregelen van de overheid'. Zij krijgen geen steun en het is financieel niet meer op te brengen om door te gaan.

Nuttig voelen

Kringloopwinkels zijn niet alleen een uitkomst voor mensen die weinig te besteden hebben, ze dragen ook bij aan het verkleinen van de afvalberg én ze bieden veelal dagbesteding of werktrajecten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. "Onze medewerkers en vrijwilligers zitten ook al heel lang noodgedwongen thuis en dat is niet goed voor ze", zegt Rietveld. "Ook voor hen is het fijn dat zij zich straks weer nuttig kunnen maken én vooral ook voelen."

Afspraak maken

Verschillende kringloopwinkels in Almere laten op hun social media-kanalen weten maatregelen te hebben getroffen om weer klanten te kunnen ontvangen. Vanaf 3 maart zijn op afspraak twee klanten per verdieping welkom, met inachtneming van de reguliere maatregelen zoals het dragen van een mondkapje, handen ontsmetten en 1,5 meter afstand houden. Kijk op de website of facebookpagina van jouw favoriete Kringloopwinkel hoe je een afspraak kunt maken.

Alex Rietveld van de Stichting Kringloopwinkel Almere aan de Markerkant. (Foto: aangeleverd)