Kritiek scheidend fractievoorzitters op macht ambtenaren

28 december 2020 14:15

Door Marcel Beijer

ALMERE – Fractievoorzitters Ulysse Ellian (VVD) en Leonie Vestering (PvdD) uiten in de jongste aflevering van de podcast 'Het Politieke Circus van Almere' stevige kritiek op een groot deel van het ambtenarenkorps.

In de podcastserie 'Het Politieke Circus van Almere' van deze krant kijken beide politici terug op het afgelopen politieke jaar. De kans is zeer groot dat ze allebei na de verkiezingen volgend jaar maart een zetel in de Tweede Kamer krijgen. In de podcast stellen ze dat er genoeg ambtenaren zijn met goede intenties. "Maar het is voor mij zonneklaar dat er ook een heleboel ambtenaren zijn die vinden dat raadsleden niet zo moeten zeiken. Ik kan daar pislink om worden. Ambtenaren zijn door niemand gekozen, ze horen aangestuurd te worden door de wethouders, die een mandaat namens de gemeenteraad hebben."

Opdoeken

Ellian zegt steeds vaker te merken dat ambtenaren gaan steigeren als een raadslid met een aanpassing op hun voorstel komt. "Als bijvoorbeeld gevraagd wordt of een bankje niet beter links dan rechts kan komen te staan, dan is de reactie: nee, want daar hebben al tien ambtenaren naar gekeken. Daarmee geven ze dus aan dat het raadslid domme dingen zegt. Ja, dan kan je ons wel opdoeken."

Ellian krijgt daarin bijval van Leonie Vestering. "In de discussie over de campus zie je dat er al heel veel afstemming is geweest tussen Windesheim en het college om het toekomstige hoofdgebouw op de plek van de Voetnoot te realiseren. Maar wij zitten er als raad om te kiezen en één optie is geen keuze. Ik moet soms aan mede-raadsleden, maar ook aan het college, uitleggen dat de gemeenteraad toch echt het hoogste orgaan is. Alleen dat feit geeft al aan dat er in de basis iets mis is."

Bedreigingen

Beide fractievoorzitters geven ook aan dat ze bij de uitvoering van hun werk als raadsleden regelmatig bedreigd worden door anonieme 'toetsenbordhelden'. Van Toon van Dijk (PVV) is bekend dat hij stevig bedreigd wordt, datzelfde lot is ook Ellian beschoren. In de podcast-aflevering laat echter ook Vestering weten bedreigd te worden. "Dat was al tijdens mijn eerste vergadering als raadslid. Ik dacht: waar kom ik nu toch in terecht? Bedreigen lijkt wel normaal te worden. Je weet nooit wie het is en wat erachter zit, maar als raadslid steek je soms je hoofd boven het maaiveld uit. Mensen mogen daar wat van vinden, maar dat gaat niet altijd even respectvol. Bij bedreiging doen we overigens altijd aangifte."

De podcast 'Het Politieke Circus van Almere' van 24 december is hier te beluisteren.