Kubustocht afhankelijk van behulpzame Flevolanders

25 december 2009 08:00

HAVEN - Almeerse kunstenaars zijn vorige maand gestart met een kubustocht, waarbij ze een kubus van tweeduizend kilo van Almere naar Urk willen roeien. Naar verwachting komen ze daar op maandag 28 december om 16.00 uur bij de vuurtoren aan. Met de kubus, uiteraard. Onderweg zijn zij voor voedsel en een warme douche afhankelijk van behulpzame Flevolanders.


De kunstenaars van dit project willen met dit spektakel een eerbetoon geven aan de polderpioniers die Flevoland hebben drooggelegd, precies vijftig jaar geleden. De start van de tocht met de reusachtige kubus, is succesvol verlopen. Zo'n honderd mensen kwamen bij de Zuidersluis in Almere kijken of de kubus de eerste paar meters boven water zou blijven. Ook was nog even de vraag of de twee roeiers in staat zouden zijn het gevaarte vooruit te krijgen, maar ook dit was, met wat horten en stoten hier en daar, geen enkel probleem.
De kubus vaart van de Zuidersluis in Almere, via de Lage Vaart, naar het eindpunt Urk. De coördinatie van dit on-alledaagse en vrij hachelijke avontuur is in handen van stichting Pompei, die al sinds 1998 in Almere actief is op het gebied van muziektheaterproducties. 'De Tocht' maakt deel uit van 'Botsingen', een serie projecten die het Flevolandse publiek op ongebruikelijke wijze in contact wil brengen met kunst.

Bijdrage leveren?

Almeerders en Flevolanders die graag een bijdrage willen leveren aan het project kunnen zich aanmelden op www.detocht.nl. Op dit website kunnen geïnteresseerde eveneens live de tocht volgen via een webcam op de kubus.