Kudde konikpaarden steekt ijs over

14 januari 2010 07:36

OOSTVAARDERSPLASSEN - Een kudde van circa honderd konikpaarden heeft in de nacht van zaterdag op zondag 10 januari de oversteek gemaakt over het bevroren water van de Oostvaardersplassen naar het Oostvaardersbos. Dit is de Almeerse kant van het natuurgebied.


De konikpaarden probeerden het spoor van de edelherten over het ijs te volgen. Maar omdat een konikpaard circa honderd kilo meer weegt dan een edelhert, bleek het ijs voor de grote kudde te zwak, en zijn een aantal paarden door het ijs gezakt. Gelukkig zijn de dieren weer allemaal uit het water gekomen. Eén paard was echter zo verzwakt dat de boswachters, conform de richtlijnen, het dier hebben afgeschoten.

Kijken

Normaal blijven de dieren in de Oostvaardersplassen zelf en maken alleen de edelherten de oversteek naar het Oostvaardersbos. Dit gebied is op de verharde wegen toegankelijk voor het publiek. Dit betekent dat hier nu ook de konikpaarden van dichtbij te zien zijn. Boswachters van Staatsbosbeheer roepen op om de paarden met rust te laten en niet verstoren, dan is er van de dieren niets te vrezen. Het publiek wordt dringend gevraagd om de dieren niet te voeren.