Kunst in de openbare ruimte“Graffiti van kunstwerken verwijderen is lastig”

07 januari 2009 08:00

ALMERE - In deze rubriek vertellen Almeerders over kunst in de openbare ruimte uit De Collectie Almere. Veel kunstwerken in Almere moeten regelmatig worden onderhouden. Deze week is het woord aan Hans Bosgra en Robby Rebel, twee medewerkers van Noord Facilitaire Diensten. Onlangs hebben zij het kunstwerk HIER (1993) van Mark Ruygrok schoongemaakt en graffiti van dit beeld verwijderd.


“We maken een aantal keer per jaar een schoonmaakronde langs de kunstwerken in de openbare ruimte van Almere. Als er in de tussentijd melding van graffiti wordt gemaakt, ondernemen we zo snel mogelijk actie. De kunstwerken dragen in Almere bij aan een prettige leefomgeving. Het is lastig om graffiti op kunstwerken te verwijderen. Je mag namelijk niet met agressieve stoffen werken want dat kan het werk beschadigen. Het is de vraag welk middel niet schadelijk is voor het beeld, maar het moet nog wel effect hebben en graffiti verwijderen. Twee beelden kunnen verschillend reageren op hetzelfde schoonmaakmiddel, omdat ze elk van ander materiaal zijn gemaakt. Gelukkig hebben we voor het kunstwerk HIER een goed middel gevonden. We smeren een lagenverwijderaar op de graffiti en laten het middel een paar minuten inwerken. Die lagenverwijderaar lost de viltstift of de verf op, zonder het kunstwerk aan te tasten. Met warm water spoelen we het beeld af. Nu glimt het kunstwerk weer zoals vanouds. Zo maakt Almere een frisse en schone start in 2009.”
Museum De Paviljoens geeft graag meer informatie over de kunstwerken uit De Collectie Almere: www.depaviljoens.nl of evd@depaviljoens.nl.