Kunst in de openbare ruimte"Ik heb respect voor het vakmanschap"

17 december 2008 08:00

ALMERE - In deze rubriek, in beheer van Museum de Paviljoens, wordt een Almeers kunstwerk uit de openbare ruimte belicht. Deze week is het woord aan Nico van Dam, Adviseur Personeel & Organisatie bij de gemeente Almere én kunstambassadeur voor 'zijn' kunstwerk: Kompaktes Kommunehaus (2001) van Carsten Höller. Deze staat in de burgerzaal van het stadhuis.


Het werk was enkele maanden in bruikleen voor de openingstentoonstelling Peripheral Vision and Collective Body van Museion (museum of modern and contemporary art) in Bolzano, Italië. "Ik ben wel blij dat het kunstwerk weer terug is", vertelt Van Dam. "We kunnen trots zijn op dit belangrijke werk in ons stadhuis. Om het werk naar Italië te vervoeren, moest het helemaal uit elkaar gehaald worden en weer opnieuw opgebouwd. De constructie zit zeer solide in elkaar, ik heb respect voor het vakmanschap. Dat heb ik nu natuurlijk goed kunnen zien, want ik was erbij toen het weer opgebouwd werd in Almere. Het plexiglas is ook weer mooi gepolijst. Het kunstwerk glanst weer als vanouds. Er mag geklommen worden op het werk, want naast een kunstwerk is het ook een soort gebruiksvoorwerp. Maar daar wordt het plexiglas wel wat doffer van. Dat het nu weer in oorspronkelijke, transparante staat is, vind ik een verrijking. Als het licht erop schijnt, zie je schitterende reflecties. Daar geniet ik elke keer weer van."
Museum De Paviljoens geeft graag meer informatie over de kunstwerken uit De Collectie Almere: www.depaviljoens.nl of evd@depaviljoens.nl.