Kunst in de openbare ruimteBeeldenroute op weg naar het werk

11 februari 2008 10:45

ALMERE - In de rubriek Kunst in de openbare ruimte wordt elke maand een Almeers kunstwerk uit de openbare ruimte belicht. Een liefhebber of kenner van het kunstwerk vertelt erover. Deze week vertelt Joke Mesker, medewerker bij Museum De Paviljoens, over de 'beeldenroute' die zij aflegt naar haar werk.


Een groot aantal kunstwerken in de openbare ruimte is gelegen in Muziekwijk, Stedenwijk en het Centrum van Almere. Niet zo gek dat veel mensen op weg naar het werk, de supermarkt of het winkelcentrum een aantal kunstwerken tegenkomen.
Joke Mesker: "Ik fiets al acht jaar dezelfde route en ik voel mij bevoorrecht dat ik elke dag weer zoveel moois mag zien. Het eerste kunstwerk op mijn route is van Hieke Luik, op het Kolkplein. Dit is mijn favoriet. Momenteel wordt het kunstwerk gerestaureerd. De eerste keer dat ik de beschadiging zag, werd ik erg verdrietig. Gelukkig komt het werk in het voorjaar weer zo goed als nieuw terug. Op het Kolkplein staat ook het werk van Caïus Sproncken, een bronzen lijf van een mens, zonder armen, voeten en hoofd. Beide werken komen goed tot hun recht aan het water tussen al het groen.
Daarna fiets ik langs het werk van Michiel Schierbeek aan de Spoordreef. 's Avonds wordt het met gekleurde lampen verlicht. Vreemd vind ik dat zo'n prominent kunstwerk toch niet direct opvalt. Verderop tijdens mijn route wordt ik nagekeken door het bronzen figuur van Henk Visch in de Stationsstraat. Aangekomen bij Museum De Paviljoens zie ik het laatste kunstwerk. De grote bal met HIER erin van Marc Ruygrok. Dit geeft op nuchtere wijze aan dat ik ben waar ik zijn moet."
Museum De Paviljoens geeft graag meer informatie over deze en andere kunstwerken uit De Collectie Almere: www.depaviljoens.nl of evd@depaviljoens.nl.