Kunst in de openbare ruimteResten uit spookstad Metropolis

19 november 2008 08:00

ALMERE - Terug van weggeweest: de rubriek Kunst in de openbare ruimte. In deze rubriek, in beheer van Museum de Paviljoens, wordt een Almeers kunstwerk uit de openbare ruimte belicht. In deze eerste editie komt de oude poort bij de Cinemadreef in Almere Stad aan bod. Waar komt dit vandaan en wat is het?


Midden op het veld SITE2F7, langs de Cinemadreef in Filmwijk, staan de resten van een monumentaal schoolgebouw uit de stad Metropolis (Nevada, Verenigde Staten). Deze ruïne klopt niet met het beeld van een nieuwe stad, maar er zijn toch overeenkomsten tussen dit kunstwerk en Almere. Museum Dit bijzondere werk heet 'Reclamation'.
Kunstenaar Kristin Posehn maakte voor de tentoonstelling LOCALISMS een replica op ware grootte van de resten van een school uit de bijna verdwenen stad Metropolis in de Verenigde Staten. Deze stad werd in het begin van de vorige eeuw gebouwd als new town, net zoals Almere. Mooie brochures en promotiemateriaal moesten mensen en bedrijven verleiden zich in Metropolis te vestigen. Een grote school werd neergezet als visitekaartje voor de stad. Maar watergebrek zorgde ervoor dat Metropolis mislukte; alle bewoners vertrokken en de gebouwen raakten in verval. Nu staat in de woestijn van Nevada alleen nog de toegangspoort van de Lincoln School. De laatste resten van wat ooit een bloeiende stad was…
Ook Almere is een new town waar geprobeerd wordt om potentiële bewoners en bedrijven te verleiden zich in de stad te vestigen. Toch zijn er grote verschillen tussen de twee steden. Terwijl Metropolis door gebrek aan water niet kon overleven, moet Almere zich juist beschermen tegen water met metershoge dijken. Reclamation (2008) blijft nog tot eind november op SITE2F7 staan.
Meer informatie over de kunstwerken uit De Collectie Almere? Kijk op www.depaviljoens.nl of evd@depaviljoens.nl.