Kunstenares belicht de Hoven

12 november 2008 08:00

ALMERE - Kunstenares Joke Robaard (Meppel, 1953) heeft de wijk De Hoven uit Almere Haven belicht. Met het project SITUATIES / De Hoven gaf zij haar kunstzinnige visie op één van de zeven wijken in Almere Haven.


Dit stadsdeel is vanaf 1976 gebouwd. SITUATIES / De Hoven, Long Suit 3 is één van de projecten die Museum De Paviljoens realiseerde, waarbij de identiteit van de bewoners en/of de plek in de stad Almere centraal staat. Joke Robaard presenteerde onlangs bij basisschool De Brug in Almere Haven het portret van de wijk in de vorm van een folder. Dit kunstwerk maakte ze in samenwerking met een grote groep kinderen uit De Hoven. De folder bestaat uit een plattegrond van de wijk, foto's en verhalen over de lievelingsdoeken van de kinderen.
Gewapend met hun lievelingsdoek verzamelden scholieren van de groepen acht van De Polderhof, De Ark en de Eerste Almeerse Montessori School zich op een grasveld in de Hoven. Daar lag op een podium een grote plattegrond van de wijk waarop de kinderen hun huis moeten zoeken. Als iedereen op hun eigen huis stond, fotografeerde Joke Robaard ze terwijl ze hun speciale doek vasthielden. Daarna mochten de kinderen hun doek als embleem op de plattegrond tekenen bij hun huis of school waardoor een netwerk van de bewoners van De Hoven zichtbaar werd. Ook de verhalen achter de meegebrachte doeken werden door de kunstenares vastgelegd. Het kunstproject werd gerealiseerd in opdracht van de gemeente Almere en kwam dankzij Stichting De Schoor en bewonersvereniging De Hoven tot stand. (Bron: Museum de Paviljoens.)