Kunstlinie is op zoek naar Almeerse geuren

23 februari 2021 17:00

ALMERE – Voor de nieuwe tentoonstelling 'thuis' is Kunstlinie op zoek naar allerlei verschillende geuren die de inwoners associëren met Almere. Op basis van input van Almeerders wordt een speciale geurkaars ontwikkeld die typerend is voor de stad: De Geur van Almere.

Geur-expert Jorg Hempenius is nauw betrokken bij de tentoonstelling en het maken van de speciale kaars. "We zijn op zoek naar de geur die een gemiddelde is van de geurbeleving van de bewoners van Almere", vertelt hij. "De geuren waar zij mee komen worden geïnterpreteerd en vertaald naar natuurlijke geurstoffen, zoals bloemen, planten en kruiden, en niet-natuurlijke geurstoffen die geuren nabootsen, zoals papier of onweer."

De ingrediënten zijn de bouwstenen en hoe het eindresultaat zal ruiken is afhankelijk van de verhoudingen. "De input van bewoners is dus heel belangrijk", vervolgt de geuroloog. "De geurkaars van Almere wordt gemaakt in mijn woonplaats Zeewolde. Het is een echt Flevolands product dus."

Geuren insturen

Niets kan zo sterk herinneringen creëren of oproepen als een geur. Pas gemaaid gras, vers gebakken brood, een dampend kopje koffie. Geuren blijven je bij. Daarom wil Kunstlinie graag een unieke kaars maken, die samengesteld is uit de geuren van Almere. Almeerders kunnen hun ideeën delen en maak vervolgens kans op een geurkaars. Tot 9 maart kan iedereen zijn top 3 van Almeerse geuren insturen via www.kunstlinie.nl/DeGeurvanAlmere. Er worden tien kaarsen weggegeven aan inzenders. De geurkaars is straks te koop in de Kunsthal van Kunstlinie Almere.

Tentoonstelling 'thuis'

De tentoonstelling 'thuis' is naar verwachting vanaf maart 2021 te zien in Kunstlinie Almere. Geluidskunstenares Elise 't Hart en geuroloog Jorg Hempenius brengen de persoonlijke geur- en geluidsverhalen van Almeerders in beeld. Daarnaast kunnen bezoekers verdwijnen in de fantasie-interieurs van beeldend kunstenaar Inez de Brauw.

Meer informatie: www.kunstlinie.nl/DeGeurVanAlmere